Day Retreat ‘Droomtijd in het bos’

“Dreams nourish the soul just as food nourishes the body.”

Paulo Coelho

Het leven van alledag leidt ons vaak weg van waar we diep van binnen zo naar verlangen. Gedurende het jaar raken we in de hectiek steeds verder van onszelf verwijderd. Zelfs vakantie helpt niet meer om het contact te herstellen. Hoewel de natuur zich begin november, met het jaarfeest Samhain definitief terugtrekt voor de grote winterrust, is het voor ons vaak moeilijk dat voorbeeld te volgen. Zeker met de ‘grande finale’ van feestelijke december-activiteiten in het vooruitzicht.

Dat is de reden dat wij in december onze bijzondere Day Retreat Droomtijd in het bos aanbieden. Een hele dag voor jezelf, in de stille natuur. Aardse beslommeringen en problemen raken op de achtergrond, je laat los wat jou niet meer dient en er ontstaat ruimte om je diepste verlangens weer te voelen. Het bos en alles wat daar leeft helpt je om je dromen op jouw unieke manier te voeden, zodat ze rond Midwinter kunnen worden bevrucht door het terugkerende licht. 


Voor wie?

Deze retreat is voor iedereen die zich weer wil her-inneren wat zijn of haar diepste verlangens zijn. Voor hen die het contact met zichzelf zijn verloren in de hectiek van alledag en die hun dromen weer nieuw leven in willen blazen. Zij die ernaar verlangen om oude ballast definitief los te laten en ruimte te scheppen voor het nieuwe. Diegenen die zich durven openen voor de magie in het decemberbos en willen samenwerken met de planten en dieren die we daar tegenkomen.

Deze retreat is er ook voor mensen die zich graag willen aansluiten op het rustgevende ritme van de natuur om het contact met zichzelf te herstellen. Diegenen die de donkere tijd van het jaar liever overslaan en diegenen die een pauze willen voor hun drukbezette hoofd – dat altijd maar aanstaat – en meer willen leven vanuit hun intuïtie. Resoneert dit bij jou? Dan is deze Day Retreat voor jou!


Wat is ‘droomtijd’?

Begin november is met het jaarfeest Samhain het donker als een deken over het noordelijk halfrond op Aarde gevallen. Van oudsher is dit droomtijd, bij onze oosterburen ook wel ‘Orakelzeit’ genoemd. Deze droomtijd mondt uiteindelijk uit in de 12 Heilige Nachten tussen Kerst en Driekoningen: het hoogtepunt en meteen ook het einde van deze periode van ‘orakelen’.

Het idee hierachter is dat het terugkerende licht tijdens Midwinter alles wat leeft bevrucht. De droomtijd van elk zaadje is voorbij als het licht met Midwinter wordt geboren. De huls van het zaadje breekt open en het gedroomde, het levensidee, groeit vanaf dat moment het nieuwe leven tegemoet. De huls van het zaadje opent zich eerst aan de onderkant, zodat het zich met kleine worteltjes kan verankeren in Moeder Aarde. Dit geeft niet alleen houvast, maar zorgt er ook voor dat voedsel en water kunnen worden opgenomen. Essentieel om te kunnen groeien en tot bloei te komen.

Bovenstaande gaat natuurlijk niet alleen over de zaden van planten. Het gaat over zaden in elke mogelijke betekenis. Dus ook de zaden die onze dromen, verlangens en wensen in essentie zijn.. Door in aanloop naar Midwinter bewust en met aandacht te dromen – juist ook overdag – laten we in onszelf iets ontstaan dat komend jaar vrucht zal dragen. 


Wat ga je doen?

Het donker in deze tijd helpt je om je energie weer naar binnen te richten. Je voor te bereiden op de enorme metamorfose die zich in deze tijd van het jaar in ieder van ons voltrekt: net als in de natuur mag nu immers alles wat overbodig is sterven, zodat de essentie, de kern, overblijft. Uit de essentie ontstaat het nieuwe.

We gaan in een kleine groep van gelijkgestemden op pad in het magische bos. Je neemt daar eerst een ontspannend, winters bosbad om op een heel diep niveau los te gaan laten wat jou niet meer dient. Het helpt je om terug te gaan komen bij je essentie, bij jouw wortels en je oneindige levenskracht.

Dit maakt het makkelijker om dromen in jezelf tot leven te wekken. Je doet inspiratie op hoe je dit in samenwerking met het bos en een aantal krachtige en magische planten en dieren in het bijzonder, kunt doen. Niet alleen tijdens deze heerlijke dag, maar ook zelf, eenmaal weer thuis.

Deze dag is jouw unieke en persoonlijke voorbereiding op de donkerste tijd van het jaar. Het biedt je volop inspiratie om zelf thuis, in een bos of park bij jou in de buurt, verder te dromen, zodat je optimaal bent voorbereid op de conceptie met Midwinter.

Na afloop van de dag ontvang je per mail een door Natascha Boudewijn ingesproken geleide visualisatie om thuis mee aan de slag te gaan (MP3-bestand).


Aantal deelnemers Day Retreat

Omdat we persoonlijke aandacht belangrijk vinden, kunnen er aan deze Day Retreat maximaal 8 mensen deelnemen. De retreat gaat door met minimaal 5 deelnemers.


Locatie

Je gaat op pad op een prachtig, eeuwenoud landgoed in Wassenaar, tussen Den Haag en Leiden. Na aanmelding en betaling ontvang je de exacte gegevens en routebeschrijving. We zijn de hele dag buiten in het bos, dus ook tijdens de lunch. Het bos is tevens onze sanitaire voorziening. We verzoeken je geen papieren zakdoekjes of wc-papier achter te laten.


Wie begeleidt je?

“I go to nature to be soothed and healed, and to have my senses put in order.”

– John Burroughs –

Je wordt op deze dag begeleid door Natascha Boudewijn. Bovenstaande quote van de Amerikaanse natuuronderzoeker John Burroughs vat samen wat Natascha tijdens haar burn-out in 2016 ontdekte. Haar helende reis in en met het bos duurde precies vier seizoenen en resulteerde in 2018 in het oprichten van de Academy. Sindsdien begeleidt Natascha zowel individuele deelnemers als groepen naar het bos om de helende kracht zelf te ervaren en zo zichzelf weer volledig te ervaren.

In de bosspecial van BNNVARA’s 3 op Reis ontdekte Chris Zegers onlangs onder begeleiding van Natascha hoe bijzonder het is om je onder te dompelen in de helende kracht van het bos. Benieuwd? Klik hier om de uitzending te bekijken.

Meer informatie over Natascha vind je hier.


Alles op een rij
 • Inspirerende en ontspannende retreat van een dag, waarop je – geholpen door het bos – stil wordt, los laat wat je niet meer nodig hebt en ruimte maakt voor jouw dromen
 • Persoonlijke begeleiding door Natascha Boudewijn – oprichter van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©;
 • Werken met symboliek van het bos, planten en dieren en geleide visualisaties;
 • Werken in een kleine groep van gelijkgestemden (maximaal 8 deelnemers) met gegarandeerde persoonlijke aandacht van de docent;
 • Op een prachtig, eeuwenoud landgoed in Wassenaar;
 • Met Droomthee van de Raaf van inheemse bomen en struiken + gezonde zoete snack
 • Inclusief vegan lunch
 • Inclusief door Natascha Boudewijn ingesproken geleide visualisatie (MP3 bestand) om, eenmaal thuis, je dromen te blijven voeden

Wat vonden deelnemers van eerdere Day Retreats?

Jouw investering

De prijs voor deze bijzondere Day Retreat vol magie bedraagt € 125,-*).

*) Deze prijs is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven. Betaal je als particulier? Dan is dit bedrag inclusief btw. 

Ben jij zzp-er en wil je deze retreat zakelijk volgen? Dat kan! Vink hieronder in het boekingsformulier aan dat je deze retreat zakelijk volgt. Wij sturen je na betaling binnen enkele werkdagen de factuur voor je zakelijke administratie. 


Voorwaarden om mee te doen
 • je bent bereid je te openen voor de helende kracht van het bos;
 • je telefoon laat je thuis of staat uit;
 • je bent goed ter been en kunt gedurende circa 5 uur wandelen of staan (we lopen niet zozeer heel veel kilometers, maar we staan wel veel).

De natuur is altijd mooi en heilzaam, de retreat gaat dus met regen ook gewoon door. Alleen bij noodweer (code oranje of rood) wordt de dag geannuleerd. Je wordt daarover uiterlijk één dag vooraf per mail geïnformeerd. Zie ook de Algemene Voorwaarden onderaan deze site. 


Datum & tijd

Deze Day Retreat wordt altijd in de prille winter aangeboden. De datum voor 2023 is nog niet bekend en volgt op een later moment. Wil je als eerste op de hoogte zijn van deze of nieuwe bosspecials? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

DatumTijdStatus
Vrijdag ???? 9.45 – ca 16.00 uur

Aanmelden & betalen

Wil je er op tijd bij zijn om deze Day Retreat dit jaar te kunnen volgen? Abonneer je via deze link op onze nieuwsbrief om niets meer te missen.

Je kunt je hieronder aanmelden voor deze Day Retreat en meteen betalen via ons automatische betaalsysteem. De boeking is definitief als je na betaling een bevestigingsmail van ons ontvangt. Niets ontvangen? Stuur ons dan svp een mailtje: info@shinrin-yoku.nl. Eenmaal geboekt en betaald kan de retreat niet meer worden geannuleerd. Wel mag je je plaats doorgeven aan iemand anders, die zich ook wil en kan openen voor de helende kracht van het bos: stel ons daar svp vooraf via info@shinrin-yoku.nl svp wel tijdig van op de hoogte.

Copyright © 2024 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue