Natascha Boudewijn

 

“I am at home among trees.”

– J. R. R. Tolkien –

Natascha Boudewijn (1970) is de oprichter en bezieler van de Academy. Het bos is haar thuis, de bomen haar vrienden en vertrouwelingen. Zij zette als klein meisje haar eerste stapjes (op blote voetjes!) onder de monumentale bomen op landgoed Clingendael in Den Haag. Sinds zij zich kan herinneren pakt ze elke veer op die zij vindt, stopt haar zakken vol met botjes, slakkenhuizen en ander moois uit de natuur en hoort zij wanneer haar planten water nodig hebben. Zo vond zij als autodidact haar eigen weg in het maken van contact met planten. Pas toen zij in 2016 een burn-out kreeg, ontdekte Natascha intuïtief de helende eigenschappen van de natuur en gaf zij haar verlangen om te communiceren met bomen alle ruimte.  

Natascha: “Het bos werd mijn therapeut én leermeester en nam mij gedurende vier seizoenen dagelijks mee op een magische reis. Bomen, vogels en andere boswezens brachten mij met hun fluisteringen harmonie, balans en belangrijke inzichten. Mijn lichaam en geest heelden zo snel en wonderbaarlijk, dat ik op zoek ging naar informatie op internet. Toen ik op shinrin yoku stuitte – destijds nog totaal onbekend in Nederland – herkende ik mijn eigen ervaringen”.

Natascha ontwikkelde een eigen methode shinrin yoku, passend bij de cultuur en de bossen van de Lage Landen. In haar populaire Het kleine shinrin-yoku boek, legt zij haar lezers uit wat die methode behelst en inspireert ze je met bijna 30 oefeningen om de helende kracht van het bos vooral zelf te gaan ervaren. Toen zij – als een van de pioniers op het gebied van shinrin yoku in Europa – steeds vaker door geïnteresseerden werd benaderd voor een professionele opleiding tot Gids Shinrin Yoku, richtte zij in 2018 de Academy op en ontwikkelde een bijzondere jaaropleiding op maat, in 2019 gevolgd door het Verdiepingsjaar, en in 2020 door de magische bos-elixers Forest Essences©. In 2022 lanceerde zij 3 Day Retreats: Intuïtief contact met bomen,  Licht en donker in balans en Droomtijd in het bos, als ook het individuele jaarprogramma Cirkel van het leven. Daarnaast geeft Natascha gestalte aan Forest Whispers, een reis in en met het bos naar jouw eigen licht, die je individueel en vanuit huis kunt gaan volgen aan de Academy.

Beeld: Natascha op haar geliefde landgoed De Horsten in Wassenaar, copyright Shinrin Yoku Academy


Natascha is bekend uit: 

(klik op de logo’s voor meer informatie of kijk hier voor het volledige overzicht)


Rol bij de Academy 

Natascha is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding, creatie en communicatie van de Academy. Haar grootste passie is om mensen te inspireren zichzelf met de hulp van de natuur te helen, zodat zij vanuit hun eigen, schitterende licht kunnen leven. Zij begeleidt de deelnemers aan alle opleidingen en begeleidt cliënten in bostherapie. Daarnaast ontwikkelt zij nieuwe concepten, als de thuiscursus Forest Whispers, geleide visualisaties en Day Retreats.

 

Van links naar rechts: Berenklauw aan water op landgoed Rozenburgh / Natascha’s kruidenkast / Natascha met varenblad (copyright Shinrin Yoku Academy)


Achtergrond

Natascha werd in Portugal opgeleid tot gecertificeerd natuurcoach door de ‘moeder der natuurcoaching’ Nanette Kant. Daarnaast heeft zij ruim 20 jaar relevante ervaring als coachend leidinggevende en consultant in zowel het bedrijfsleven als bij de overheid. Met die stevige basis heeft zij vanuit de Academy inmiddels vele cliënten mogen begeleiden op hun pad, steeds naar ieders grote tevredenheid. Haar stijl van begeleiden is liefdevol en tegelijk direct, ze biedt je een veilige basis van waaruit je – in samenwerking met de natuur –  je innerlijke stem en zielskwaliteiten (terug)vindt. Ervaringen van cliënten vind je op de pagina over individuele begeleiding.

Natascha verdiept zich sinds een aantal jaar in het Westers sjamanisme. Ten aanzien van het contact maken met bomen laat zij zich in binnen- en buitenland inspireren op seminars en natuurlijk door ’training on the job’, in het bos dus! Daarnaast kweekt zij met veel liefde en toewijding inheemse kruiden, bomen en struiken in haar eigen (stads)tuin om de helende effecten op fysiek, geestelijk en zielsniveau te onderzoeken en ervaren. De inzichten gebruikt zij in haar werk voor de Academy.

Natascha woont, samen met haar grote liefde Luigi, hun Macedonische hond Misty en andere dieren, in Voorschoten, tussen Den Haag en Leiden.

 

Kwekerspot met engelwortel / Natascha met tamme tortelduif Marlon in achtertuin (copyright Luigi Brun) / hond Misty (copyright Natascha Boudewijn)


Wat anderen over Natascha zeggen…

Meer informatie

Natascha is bij velen bekend van haar werk als veggiechef en culinair auteur voor Greendelicious, waar zij tussen 2011 en 2019 gestalte aan gaf. Zij bracht als auteur vijf boeken uit, waarin het ritme van de natuur altijd de rode draad is. Zij werkte ook als freelance fotograaf; het meeste beeld op deze website is van haar*). Wil je meer weten over Natascha en haar werk? Kijk op haar persoonlijke website voor een overzicht. In de bosspecial van BNNVARA’s 3 op Reis ontdekte Chris Zegers onder begeleiding van Natascha Boudewijn hoe helend een bosbad kan zijn. Benieuwd? Klik hier om de uitzending te bekijken. Of klik hier voor een totaaloverzicht van interviews en artikelen in de media.

*) de portretten van dieren zijn van Vincent van Zalinge, Jacek-Ulinski en Andy Chilton


Natascha tijdens de opname van ´Iedereen verlicht’ (copyright Brenda de Wit, klik hier om de uitzending te bekijken) / Smudgemix voor viering Midwinter / Natascha op landgoed De Horsten 

Copyright © 2023 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue