Wat is shinrin yoku?

 

Shinrin yoku komt uit Japan en betekent letterlijk ‘baden in het bos’. In het Engels wordt het vertaald als ‘forest bathing‘ of ‘forest therapy‘.  Je neemt geen écht bad in het bos, maar je dompelt je onder in het groen. Dat doe je door je tempo te verlagen, je zintuigen bewust te openen en de helende atmosfeer van het bos als het ware je lichaam en geest in te laten stromen. Daardoor ervaar je een diepe ontspanning en ontstaat er ruimte om ‘uit je hoofd’ te komen. Je bent volkomen in het hier-en-nu en je wordt stil.

Shinrin yoku is een individuele ervaring, maar net als bij yoga of meditatie kun je het ook in een kleine groep doen.


Shinrin yoku: ’the new yoga’

Shinrin yoku is nog niet zo oud: het werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw in Japan gelanceerd als mediacampagne. Pas later ontdekten Japanse onderzoekers meer over de verbazingwekkend positieve effecten op lichaam en geest. Inmiddels verovert shinrin yoku in rap tempo de wereld. De New York Times noemde het al ‘the new yoga’. Toen Natascha Boudewijn in 2017 als eerste startte met workshops bosbaden, had nog vrijwel niemand in de Lage Landen van shinrin-yoku gehoord. Destijds was dat ook de reden dat haar uitgever Gottmer haar vroeg om een praktisch handboek te schrijven met een uitleg van haar laagdrempelige, holistische methode – en dat kwam er: Het kleine shinrin-yoku boek. Inmiddels heeft Natascha meer dan 100 gecertificeerde gidsen opgeleid en is er een breed en gevarieerd aanbod ontstaan in zowel Nederland en Vlaanderen. Ook de lockdowns tijdens de corona-pandemie hebben natuurlijk bijgedragen aan een grotere bewustwording van de helende kracht van de natuur.

Positieve effecten op lichaam en geest

Inmiddels is er internationaal al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van shinrin yoku op onze gezondheid. Zo blijkt dat verschillende bomen en planten etherische stoffen produceren die het autonome zenuwstelsel activeren en zo voor een verlaging van de bloeddruk zorgen. Dat geeft ons immuunsysteem een boost. Hoe afwisselender de beplanting in een bos of natuurgebied, hoe meer verschillende etherische stoffen er in de lucht zitten.

Het contact met de natuur bevordert ook het herstel van stress op spectaculaire manier. Je ervaart een diepe ‘ont-spanning’ en voelt je energieker. Wandelen in de natuur leidt ook, zo blijkt uit ander wetenschappelijk onderzoek, tot een verhoging van natural killer cells, die kankercellen opzoeken en vernietigen. Dat zou zelfs bijdragen aan langdurige bescherming tegen het ontwikkelen van kanker.


Thuiskomen bij wie je werkelijk bent

Bosbaden heeft dus een buitengewoon positieve uitwerking op zowel lichaam als geest. Vaak krijgt de ontspanning alle aandacht. Maar voor ons, bij de Academy, is er nog een ander effect, dat minstens zo belangrijk is. Zodra je je tempo verlaagt en het bos je weer in het hier-en-nu brengt, zul je merken dat je ook weer bij je eigen stilte komt. Het bos heelt je en brengt je thuis bij wie je werkelijk bent. Deze magie kun je alleen maar in het bos ervaren: je kunt over shinrin yoku lezen, alles over bossen, bomen en ontspanningstechnieken weten, maar dan zit je nog steeds ‘in je hoofd’. Bij shinrin yoku gaat het er juist om eindelijk eens ‘uit je hoofd’ te komen. Probeer het zelf eens uit en kom voor een kennismakingsworkshop met ons mee het bos in. Wij begeleiden je graag op deze persoonlijke ontdekkingstocht!


Benieuwd naar onze methode?

Volg deze link om meer te lezen over onze methode en hoe de Academy is ontstaan.

Copyright © 2024 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue