Ons verhaal

 
 
“When we dream alone it is only a dream, but when many dream together, it is the beginning of a new reality”

– Friedensreich Hundertwasser –


Bij de Shirin Yoku Academy© leer je hoe je je aansluit op de helende kracht van het bos. Wij zijn het oudste instituut in de Lage Landen met een complete jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku. Ook is er een verdiepingsjaar, zijn er inspirerende workshops voor wie eens kennis wil maken met shinrin yoku of op een andere manier de helende kracht van het bos wil ervaren. Lees hier alles over ons online cursusaanbod.

Als je je liever eerst zelf in shinrin yoku verdiept, helpt ons praktische handboek je daarbij: Het kleine shinrin-yoku boek’. Liever alle aandacht alleen voor jou? Wij bieden ook individuele begeleiding aan, waarbij je thuiskomt in jezelf met de hulp van de symboliek in het bos.


Voor wie?

Wij zijn er voor zowel professionals (zoals coaches, trainers, yoga-docenten en psychologen), als voor iedereen die om andere redenen geïnteresseerd is in deze van origine Japanse praktijk (meer weten over shinrin yoku ofwel bosbaden? Klik hier voor een uitleg!).


Waar we voor staan

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met de kracht van het bos. Omdat wij geloven dat de natuur ons heelt en thuisbrengt bij wie wij werkelijk zijn.

Wij zijn ervan overtuigd dat alle levende wezens op Aarde – en dus ook de Aarde zelf – hier baat bij hebben. Want pas als wij ons weer herinneren dat wij zélf deel uitmaken van de natuur, zullen we alles wat hier leeft ook met meer respect tegemoet treden.

 
Wat anderen over de Academy zeggen…

Wat wij nog meer belangrijk vinden …
 • Kleine groepen
  Wij onderscheiden ons door de kleine groepen waarmee we werken. Zowel voor de opleidingen als de workshops shinrin yoku, bestaan de groepen altijd uit maximaal 6 deelnemers, voor de wildplukworkshops uit maximaal 8. Niet alleen omdat we persoonlijke aandacht belangrijk vinden, maar ook omdat je het bos zo op een heel andere manier beleeft dan in grotere groepen – het is stiller en er is minder afleiding. Dit zorgt voor een intensere beleving van de helende kracht van de natuur.
 • Seizoenen centraal
  Kenmerkend voor de Academy is het volgen van het ritme van de seizoenen en van de Keltische jaarfeesten in het bijzonder. De cyclus van de natuur leert ons dat alles zijn eigen moment heeft. Er is – ook in ons dagelijks leven – een tijd om te kiemen, te groeien en bloeien, te rijpen en er is een tijd om los te laten, te rusten en nieuwe kracht op te doen. Als je je vaker bewust openstelt voor de natuur, word je meegenomen op een oud en vertrouwd ritme. Iets diep in jou zal dit ritme onmiddellijk herkennen. Bij de Academy vormt de cyclus van de natuur de rode draad van alle activiteiten. Benieuwd naar de 8 Keltische seizoenen? Academy-oprichter Natascha Boudewijn bracht er in samenwerking met Seasons magazine een prachtig boek over uit: ‘Leef met het seizoen’! Klik hier voor meer informatie. 
 • Makkelijk toepasbaar en ‘van hier’
  Ook de praktische toepasbaarheid van shinrin yoku in het dagelijks leven vinden wij belangrijk. In de hectiek, de drukte van alledag zonder uitgestrekte bossen om de hoek, is het toch mogelijk de helende kracht van de natuur steeds te ervaren. Daarvoor hoef je niet af te reizen naar verre, exotische oorden. Onze oefeningen en visualisaties bieden deelnemers daarom ook inspiratie om zelfs in eigen tuin of een stadspark shinrin yoku te beoefenen.

Onze locaties en het team

Het bos is ons kantoor én onze werkruimte! Onze opleidingen, workshops en de individuele begeleiding vinden op vaste locaties plaats:

 • Opleidingen
  Alle opleidingen worden gegeven op de eeuwenoude landgoederen vol bijzondere flora en fauna in Voorschoten en Wassenaar in Nederland.
 • Workshops
  • De workshops Shinrin yoku vinden plaats in prachtige natuurgebieden en op eeuwenoude landgoederen in Nederland en België:
   • Wassenaar (Landgoed De Horsten)
   • Haarlem (Santpoort-Noord)
   • Garderen (Veluwe)
   • Leersum (Utrechtse Heuvelrug)
   • Limburgse Kempen in België (omgeving Ham)
  • De workshop Wildplukken vindt plaats op landgoed Duivenvoorde in Voorschoten, Nederland. 
 • Individuele begeleiding
  De individuele begeleiding vindt plaats op landgoed Duivenvoorde in Voorschoten, Nederland. 

Ons team bestaat uit bevlogen en gecertificeerde docenten en gidsen shinrin yoku! Wil je alvast kennismaken? Klik hier


In de media

Bekend van tv, uit het AD, Libelle, Yoga magazine, Seasons, Feeling, Plus magazine, GezondNu en Vruchtbare Aarde: klik hier voor het overzicht van artikelen en reportages over ons en interviews met Natascha Boudewijn, de oprichter van de Academy. 


Benieuwd? Bekijk de aflevering!

Het tv programma Iedereen Verlicht van de NTR ging met ons mee het bos in om te ervaren wat een bosbad is! Je kunt de uitzending (van 22 september 2019) via deze link bekijken (het gedeelte over bosbaden begint vanaf de 18e minuut). 


Pers

Ben je journalist en voor een reportage of artikel op zoek naar informatie over shinrin yoku? Wij helpen je graag verder – klik hier.

Copyright © 2020 Shinrin Yoku Academy