Ons verhaal

 
 
“When we dream alone it is only a dream, but when many dream together, it is the beginning of a new reality”

– Friedensreich Hundertwasser –


Bij de Shirin Yoku Academy© leer je hoe je je aansluit op de helende kracht van het bos. Wij zijn de oudste school voor bosbaden in Nederland en België met de meest complete jaaropleiding tot gecertificeerd gids shinrin yoku, inspirerende workshops, verrassende boeken, geleide visualisaties en helende boselixers. 


Voor wie? 

Wij zijn er voor zowel professionals (zoals psychologen, (ortho)pedagogen, huisartsen, trainers, begeleiders, yoga-docenten), als voor iedereen die om andere redenen geïnteresseerd is in deze van origine Japanse praktijk (meer weten over shinrin yoku ofwel bosbaden? Klik hier voor een uitleg!).

 

Waar we voor staan

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met de helende kracht van het bos. Omdat wij geloven dat de natuur ons heelt en thuisbrengt bij wie wij werkelijk zijn.

Alle levende wezens op Aarde – en dus ook de Aarde zelf – hebben hier baat bij. Want pas als wij ons weer herinneren dat wij zélf deel uitmaken van de natuur, zullen we alles wat hier leeft ook met meer respect tegemoet treden. Alles is immers met alles verbonden. Alles beïnvloedt elkaar. 

Leven in harmonie met jezelf, met anderen en met Moeder Aarde, dat is wat ons drijft en waar wij onze bijdrage aan willen leveren met alles wat wij bij de Academy doen.

Wil je weten hoe het allemaal begon en onze unieke, holistische methode leren kennen? Volg deze link.


deze 6 pijlers vormen ons fundament

(en onderscheiden ons van andere aanbieders van bosbaden):

 

1. Onze methode is holistisch

De Academy-methode is holistisch. Het is onze visie dat alles met alles verbonden is en elkaar beïnvloedt. Juist daarom speelt intuïtieve ontwikkeling via de natuur in onze methode de hoofdrol. Door onze rationele samenleving zijn wij immers voortdurend in ons hoofd, staan het grootste deel van de dag ‘aan’ en raken steeds verder verwijderd van onze innerlijke wijsheid. Die wijsheid weet dat alles met alles samenhangt. Onze ratio weet dit niet en bekijkt de wereld vooral vanuit het afgescheiden perspectief van het ego. Het bos – en alles wat daar is, zichtbaar én onzichtbaar – helpt ons om ruimte te maken voor onze intuïtie en zo de verbinding met onze innerlijke wijsheid te herstellen. Daardoor komen we thuis bij wie wij ten diepste zijn en voelen we ons weer verbonden met alles. We voelen ons niet meer alleen, maar Al-één. De ratio en de intuïtie komen daardoor in balans en werken weer op een gezonde manier samen. Met name in de jaaropleiding tot gecertificeerd gids maken we graag gebruik van technieken uit het (Westers) sjamanisme, die overigens steeds met Hollandse nuchterheid worden overgebracht.

2. Inbedding in de 8 Keltische jaarfeesten 

De Academy-methode onderscheidt zich ook door de stevige inbedding in de 8 seizoenen van de oude Kelten en Germanen. Elke 6 weken staat een ander jaarfeest met een eigen symboliek centraal. We sluiten ons zo aan op het grote levensritme van onze verre voorouders, dat ook in de 21e eeuw nog steeds functioneert als kompas. Het biedt houvast en steun in het dagelijkse leven. Het boek Leef met het seizoen dat oprichter Natascha Boudewijn in samenwerking met Seasons magazine bij Fontaine uitgevers uitbracht, biedt hierbij inspiratie om de jaarfeesten in je dagelijkse leven in te bedden. Historicus en journalist Leo Alexander Schlangen leverde de geschiedkundige wetenswaardigheden over de oude Kelten voor het boek.

3. Werken in kleine groepen

Wij werken kleinschalig en altijd in kleine groepen van 6 tot 8 deelnemers. Dat doen wij omdat we geloven in persoonlijke aandacht. En omdat iedereen, dus ook hoogsensitieven, het bos zo op een heel andere manier kan beleven dan in grotere groepen: het is stiller en er is minder afleiding. Dit zorgt voor een intensere beleving van de helende kracht van de natuur.

4. Verstedelijking als tool voor innerlijk werk

De Academy-methode past bij de grotendeels verstedelijkte – en niet meer zo stille – Lage Landen. Wij hebben immers geen uitgestrekte oerbossen meer, noch geurende Japanse cederbossen. Onze workshops en opleidingen worden met opzet voornamelijk op oude landgoederen in het drukke Westen van Nederland gegeven. Daar vinden we enerzijds de stilte in het bos, een metafoor voor onze innerlijke stilte. Anderzijds zijn daar ook de niet-natuurlijke geluiden buiten het landgoed, die als metafoor voor de hectiek in ons dagelijkse leven dienen. Zo leren we spelenderwijs van het bos om de stilte in onszelf waar dan ook te vinden. Juist ook in ons vaak drukke, dagelijkse leven. We leren om ’te zijn met wat is’. 

5. 100% onafhankelijk

Sinds de ontwikkeling van onze methode in 2017 varen wij onze eigen, vrije koers om de helende kracht van het bos onder de aandacht te brengen in de Lage Landen. Om dat te kunnen blijven doen kiezen wij er bewust voor om 100% onafhankelijk te zijn van overheidssubsidies, brancheverenigingen, zorgverzekeraars en investeerders. Wel werken we graag samen met zorgprofessionals zoals huisartsen, psychologen en (ortho)pedagogen, die wij ook opleiden tot gecertificeerd Academy-gids. Zo zorgen we voor directe en korte lijnen naar patiënten en cliënten die baat hebben bij de helende kracht van het bos.

6. 100% voor de natuur

Last but not least: wij zijn een particulier initiatief met een groot hart voor de natuur. Daarom steunen wij organisaties die dat ook doen: Stichting Zuid-Hollands Landschap, Vogelbescherming Nederland en Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten met de adoptie van een boom. Bankieren doen wij bij Triodos Bank.


Locatie en team

Het bos is ons kantoor én onze werkruimte. Onze activiteiten vinden plaats op twee prachtige, eeuwenoude landgoederen in Wassenaar en Voorschoten in Nederland. Benieuwd naar ons team? Klik op de button hieronder om kennis te maken.


Je kent ons uit:

(klik op de logo’s voor meer informatie of kijk hier voor het volledige overzicht)Woon je in België?

Woon je in België en is Nederland je iets te ver reizen om een workshop te volgen? Dan verwijzen wij je graag door naar Lena, Thierry, Jessica of Sandra, die hun bezielde bosbaden als gecertificeerd gids geheel in de filosofie van de Academy begeleiden:

Lena Van der Bruggen organiseert met haar praktijk Boslucht inspirerende en verrassende activiteiten in het prachtige Zoniënwoud, ten zuidoosten van Brussel. Op de site vind je de actuele agenda van Lena’s helende seizoens-bosbaden.

Thierry Van Den Bussche begeleidt zijn heerlijke bosbaden in de omgeving van Kortrijk, vanuit zijn praktijk nietsdanZIJN. Een overzicht van zijn inspirerende workshops en meer vind je op zijn website.

Jessica Gionchetta begeleidt haar magische bosbaden zoals wij dat bij de Academy ook graag doen. Je vindt haar verdiepende activiteiten in het bos ook in de omgeving van Kortrijk – net als die van Thierry. Meedoen bij Jessica? Aankondigingen van activiteiten en inspiratie voor een leven in en met de natuur op haar Facebookpagina Into the Green.

Sandra De Pestel begeleidt haar ontspannende bosbaden in het heerlijke Wijnendalebos in Torhout. Sandra’s bosbaden volgen de seizoenen en laten je alle hectiek van het dagelijkse leven voor even vergeten. Meedoen bij Sandra? Haar bedrijf heet Re-load in the forest en heeft een eigen website, Facebookpagina en is ook te vinden op Instagram.

Benieuwd? Bekijk de TV-uitzendingen!

In de bosspecial van BNNVARA’s 3 op Reis ontdekte Chris Zegers onder begeleiding van Natascha Boudewijn hoe helend een bosbad kan zijn. Benieuwd? Klik hier om de uitzending te bekijken. Ook het tv programma Iedereen Verlicht van de NTR ging met ons mee het bos in om te ervaren wat een bosbad is! Je kunt de uitzending via deze link bekijken (het gedeelte over bosbaden begint vanaf de 18e minuut). 


Pers

Ben je journalist en voor een reportage of artikel op zoek naar informatie over shinrin yoku? Wij helpen je graag verder – klik hier.

Copyright © 2024 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue