Verdiepingsjaar

“Intuition is your soul whispering the truth to your heart and hoping that you hear.”

– Kate Spencer –

Tijdens de jaaropleiding brengt het bos bij sommige deelnemers zo’n intense transformatie op gang, dat er een diep verlangen ontstaat om volledig te durven leven vanuit intuïtie. Het Verdiepingsjaar beantwoordt aan dit verlangen.

In dit jaar vervolg je je magische reis in een kleine groep gelijkgestemden tijdens 8 nieuwe lesdagen, verdeeld over 9 bijeenkomsten in het bos, de duinen en op een bijzonder privé domein…. Daarbij verdiep je niet alleen je liefde voor het bos, de bomen, planten, dieren en alles wat daar verder leeft, maar vooral ook de liefde voor jezelf. De natuur verleidt je gedurende de 8 Keltische seizoenen opnieuw en nog intenser met haar rustgevende cyclus. Je voelt je één met het grote levensritme, leert jezelf nog beter kennen, begrijpen en liefdevol te begeleiden. De wijsheid van het bos integreer je steeds meer in jouw dagelijkse werkelijkheid. Het leven van alledag zélf wordt op die manier een spirituele leraar, die je steeds dichter bij je ware natuur brengt.


Wat biedt het Verdiepingsjaar?

Workshops & Masterclasses
 • Smudgen met inheemse planten
  Al meteen aan het begin van het jaar verkennen we in een workshop de helende effecten van onze inheemse kruiden, bomen en struiken op zielsniveau. Dat doen we met ‘reukwerk’: het branden van planten. Dit is een oeroud en alchemistisch proces, waarbij het element Vuur de ziel van de plant bevrijdt uit het stoffelijke. Tijdens de workshop maak je kennis met de verschillende technieken – het zogenaamde smudgen. Daarbij ontvang je ook jouw eigen Smudge-starterskit, om zelf thuis mee te gaan werken – met bij elk jaarfeest nieuwe inspiratie om jouw eigen smudge-mixen samen te kunnen stellen. We maken op deze middag ook een sjamanistische trancereis, waarbij je leert hoe je dat zelf thuis ook op een veilige en fijne manier kunt doen.
 • Het Levensritme
  In de masterclass ´Het Levensritme´ staat het ritme van de natuur op alle niveaus centraal – van onze eigen hartslag tot het ritme van een etmaal, een maand en een jaar. Je leert te werken met het levenswiel, waarin de windrichtingen, elementen, seizoenen, maanstanden, momenten van de dag en tekens van de dierenriem één begrijpelijk geheel vormen. Het vormt een levend kompas in ons dagelijkse leven.
 • Mini-quest
  Tijdens een Mini-quest in de ongerepte Hollandse duinen – een vervolg op de Medicine Walk van het eerste jaar – ont-dek je jouw primaire levensthema – én het prachtige en unieke cadeau dat jouw ziel hier op Aarde wil brengen. We nodigen de elementen en windrichtingen uit om ons te vergezellen en leren hoe we in een kleine openingsceremonie onze eigen heilige cirkel in de natuur kunnen maken.
 • Ceremonies, rituelen & spirituele gidsen
  We werken niet alleen met de symboliek van inheemse bomen, planten en dieren, maar ook met inspirerende ceremonies en rituelen om de magie van het bos juist ook in je dagelijkse leven te integreren. Het bos/de natuur enerzijds en alles daarbuiten anderzijds zijn dan niet meer twee gescheiden werelden, maar worden één. Daarbij is er uiteraard ook aandacht voor spirituele gidsen.
Boeken bij deze opleiding

Suggesties voor boeken ontvang je tijdens het jaar steeds op maat, in lijn met de thematiek van de betreffende lesdag en/of je eigen persoonlijke ontwikkeling. Onderstaande boeken van Natascha Boudewijn ontvangt elke deelnemer sowieso:

 • Boek ‘Leef met het seizoen
  Het rijk geïllustreerde boek dat Natascha in samenwerking met Seasons Magazine bij Fontaine uitgevers uitbracht, ontvang je meteen aan het begin van het jaar. Het biedt volop inspiratie in de vorm van uitnodigingen, recepten en inzichten.
 • E-Book ‘De Jaarcyclus
  Als inspiratie voor thuis ontvang je voorafgaand aan elke lesdag steeds een nieuw hoofdstuk van het prachtig geïllustreerde E-book ‘De Jaarcyclus’. Het stelt je in de gelegenheid om ook in je dagelijkse leven stil te staan bij de specifieke symboliek van dat moment. Met inspiratie voor je eigen bosaltaar, smudge-mixen van inheemse kruiden en seizoens-uitnodigingen. Dit boek vormt een blijvend cadeau om je ook in de jaren na de opleiding steeds opnieuw aan te blijven sluiten op het ritme van de natuur.
En wat nog meer?
 • Geleide visualisaties
  Ook dit jaar ontvang je elke lesdag weer de magische geleide visualisaties die je kent uit het eerste jaar. Daarnaast ondernemen we een aantal keer een trance- of fantasiereis, waarbij je leert te reizen buiten tijd en ruimte. We maken gebruik van technieken uit het (Westers) sjamanisme en methoden als autogene training en creatieve visualisatie. We werken met jouw verbeeldingsvermogen en fantasie, omdat je daarmee op plaatsen in jezelf kunt komen waar je ratio vaak geen toegang toe heeft.
 • Persoonlijke aandacht & begeleiding op maat
  Zoals je inmiddels gewend bent bij de Academy werken we in een kleine groep: dit jaar biedt plaats aan maximaal 6 deelnemers (slechts 1 groep). Hiermee is de persoonlijke aandacht van docent Natascha Boudewijn voor elke deelnemer gegarandeerd. 

Concluderend: de symboliek in de natuur helpt je om nog meer verborgen kanten van jezelf te ont-dekken. In de loop van dit jaar zul je jouw unieke licht steeds meer durven laten schijnen op Aarde. Je zult ervaren dat je in toenemende mate in harmonie met jezelf leeft en daardoor ook steeds meer in harmonie met anderen en met de Aarde.


Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is bedoeld voor hen die onze jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku© met een certificaat hebben afgerond. Je vindt het prettig om deze nieuwe reis net als in het eerste jaar weer in een kleine groep van gelijkgestemden te maken.

Belangrijk
Omdat we in dit jaar werken met innerlijke reizen, geleide visualisaties, ceremonies en rituelen, ontraden we diegenen die lijden aan psychoses om deel te nemen.


Locaties

Locaties spelen een belangrijke rol omdat we bewust contact zoeken met de Spirit van de natuurgebieden en er ook mee samenwerken. We zijn te gast op drie verschillende, prachtige locaties, die we met aandacht hebben uitgekozen:

 • het vertrouwde, eeuwenoude landgoed in Wassenaar dat we uit het eerste jaar kennen;
 • een beschermd en ongerept gebied in de duinen van Wassenaar; 
 • een intiem en exclusief privédomein in het stille Overlangbroek, ingeklemd tussen de Kromme Rijn en de Utrechtse Heuvelrug, in het midden van Nederland. Hier beschikken we ook over een fijne binnenruimte.

De exacte locaties vind je in het lesprogramma, dat je na je aanmelding, in september, ontvangt.

Bereikbaarheid
Het landgoed in Wassenaar is per OV goed bereikbaar. Het duingebied in Wassenaar is per OV moeilijker te bereiken, evenals het privédomein in het midden van Nederland. Een lift van één van de andere deelnemers behoort echter vaak tot de mogelijkheden.


Certificering

Om het certificaat van dit Verdiepingsjaar te ontvangen, dien je volledig aan alle lesdagen deel te nemen. Ook deze opleiding wordt weer feestelijk afgesloten met de officiële uitreiking van een bijzonder certificaat.


Praktische zaken

 • De opleiding bestaat uit 8 lesdagen, verdeeld over 9 bijeenkomsten. Zeven bijeenkomsten duren van 10 tot circa 16 uur en 1 lesdag is verdeeld over twee bijeenkomsten: de ene keer alleen de ochtend (inclusief lunch) en de andere keer alleen de middag (zonder lunch). De lesdagen kunnen af en toe wat later eindigen dan hier aangegeven. Zie hieronder voor data.
 • Wij onderscheiden ons door te werken in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers, omdat we persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vinden.
 • We werken ook nu weer voornamelijk buiten, in het bos. Het hele jaar door – met uitzondering van enkele dagdelen, waarop we over een sfeervolle locatie binnen beschikken. De lesdagen gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder). 
 • Zorg net als in het eerste jaar voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • Iedere lesdag ontvang je een heerlijke vegan lunch.
 • Het definitieve lesprogramma ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding.
 • Suggesties voor boeken ontvang je tijdens het jaar steeds op maat, in lijn met de thematiek van de betreffende lesdag en/of je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Studiebelasting

We adviseren je om dit jaar alleen te volgen als je voldoende tijd en ruimte vrij kunt maken!

De opleiding bestaat uit 8 lesdagen, verdeeld over 9 bijeenkomsten. Zeven bijeenkomsten duren van 10 tot circa 16 uur en 1 lesdag is verdeeld over twee bijeenkomsten: de ene keer alleen de ochtend (inclusief lunch) en de andere keer alleen de middag (zonder lunch). De lesdagen kunnen af en toe wat later eindigen en we adviseren je om de avond na de lesdag altijd vrij te houden.

De studiebelasting tussen de lesdagen door is vergelijkbaar met die in het eerste jaar en volgt jouw behoefte. Belangrijk: hoe gemotiveerder je bent om de lesstof in de praktijk te brengen, hoe meer effect je zult ervaren in je dagelijks leven.


Wat je krijgt

 • 8 lesdagen in 9 bijeenkomsten door Natascha Boudewijn – oprichter van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • 3 inspirerende en exclusieve leslocaties
 • Masterclass ‘Het Levensritme’ en ‘Mini-quest’
 • Workshop ‘Smudgen met inheemse kruiden’, inclusief de Smudge-Starterskit 
 • Wegwijs ceremonies, rituelen en spirituele gidsen
 • Geleide visualisaties en trancereizen
 • Natascha’s inspirerende boek Leef met het seizoen
 • E-book ‘De Jaarcyclus‘, boordevol inspiratie voor een natuurlijke viering van elk jaarfeest
 • Werken in een kleine en hechte groep van gelijkgestemden
 • Lesprogramma (aanbevolen literatuur wordt tijdens lesdagen gedeeld)
 • 8 heerlijke vegan lunches
 • Een aantal lesdagen bos-thee van het seizoen
 • 10% korting op de individuele begeleiding van de Academy
 • Feestelijke afsluiting met voor elke deelnemer een speciaal op maat afgestemde melange van verschillende boselixers (Forest Essences)
 • Origineel certificaat

Jouw investering

De prijs voor dit Verdiepingsjaar bedraagt € 1.995,-*). Het is mogelijk om in twee termijnen te betalen**).

*) deze prijs geldt voor de editie 2022 – 2023 en is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven. Betaal je als particulier? Dan is dit bedrag inclusief btw. 

**) Wie in termijnen wil betalen, betaalt de eerste termijn – de helft van het totaalbedrag – meteen bij aanmelding, om de plaats definitief te reserveren. De tweede termijn wordt in augustus in rekening gebracht, vlak voor de start van de opleiding in oktober. De administratiekosten voor gespreide betaling bedragen € 80,-.


Wat oud-deelnemers je over dit jaar willen vertellen:


Overzicht data nieuwe editie 2022 – 2023

LesdagGroep
Vrijdag
Registratie gesloten*)
1. Mabon30 september 2022
2. Samhain4 november 2022
3. Yule / Midwinter16 december 2022
4. Imbolc3 februari 2023 (alleen de ochtend)
5. Ostara10 maart 2023 (alleen de middag)
6. Beltane28 april 2023
7. Litha / Midzomer16 juni 2023
8. Tussen Litha en Lammas14 juli 2023
9. Lammas25 augustus 2023

*) De registratie voor de nieuwe editie is gesloten. Als je interesse hebt, kun je je via de mail bij Natascha aanmelden voor de wachtlijst.


Aanmelden Verdiepingsjaar – editie 2022 2023

De registratie voor de nieuwe editie is gesloten. Wil je toch graag meedoen? Meld je dan via de mail bij Natascha aan voor de wachtlijst.

Het heeft geen zin om te reageren als je de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku aan de Academy niet hebt gevolgd. Deze opleiding is alleen voor (oud)deelnemers.

Copyright © 2023 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue