Onze geschiedenis en de Academy-methode

 

Hoe het allemaal begon

De methode waarmee aan de Shinrin Yoku Academy© wordt gewerkt werd ontwikkeld door oprichter Natascha Boudewijn. Zij ontdekte de helende kracht van het bos in 2016, tijdens haar burn-out. Natascha: “Het bos werd mijn therapeut én leermeester en nam mij gedurende vier seizoenen dagelijks mee op een magische reis. Mijn lichaam en geest heelden zo snel dat ik op zoek ging naar informatie op internet. Toen ik op shinrin yoku stuitte – destijds nog totaal onbekend in Nederland – herkende ik mijn eigen ervaringen”.

ANFT

Natascha verdiepte zich in de vele internationale wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van shinrin yoku en ontdekte dat er destijds alleen in Japan en de VS enkele opleidingen bestonden tot gids shinrin yoku, de bekendste bij de Associaton of Nature & Forest Therapy (ANFT). Maar de methode die oprichter Amos Clifford daar zelf had ontwikkeld sloot onvoldoende aan op Natascha’s eigen ervaringen in en met het bos. Zijn methode was – evenals de Japanse insteek – veel rationeler en de spirituele dimensie ontbrak. Ook miste ze er de 8 seizoenen van de oude Kelten en Germanen in, die haar zelf juist zo hadden ondersteund in haar proces.

Synchroniciteit 

Niet lang na deze ontdekking werd Natascha tijdens een wandeling door het bos uitgenodigd om haar eigen, holistische methode shinrin yoku te ontwikkelen. Passend bij de cultuur en natuur van de Lage Landen. Natascha gaf hier in 2017 gehoor aan, ondersteund door het bos zelf en haar lievelingsbomen in het bijzonder. De methode combineert Natascha’s eigen, intuïtieve ontdekking van shinrin yoku waarbij het bos haar leermeester was, met de techniek van ‘uitnodigingen’ (invitations) die wereldwijd wordt toegepast. Natascha begon in 2017 ook met het geven van workshops bosbaden en in datzelfde jaar nodigde uitgeverij Gottmer/Altamira haar uit om een boek te schrijven over haar methode: Het kleine shinrin-yoku boek, dat bij de opening van de Shinrin Yoku Academy in 2018 verscheen. Deze holistische bosschool richtte ze uiteindelijk op toen ze – als een van de pioniers op het gebied van shinrin yoku in Europa – steeds vaker door geïnteresseerden uit Nederland en België werd benaderd voor een professionele opleiding tot gecertificeerd gids Shinrin Yoku. De synchroniciteit in deze jaren versterkte Natascha’s vertrouwen dat zij – met dank aan haar burn-out – inderdaad het pad bewandelde dat haar ziel hier op Aarde wil gaan. 

Media-aandacht

De media-aandacht die haar boek en de opening van de Academy genereerde, zette shinrin-yoku en de Academy in één klap op de kaart in de Lage Landen. In plaats van met één groep, werd er al in dat eerste jaar met drie groepen gestart voor de jaaropleiding tot gids. De vraag naar workshops bosbaden werd zo groot dat ze bijna wekelijks plaatsvonden. Shinrin-yoku werd in de VS en Europa in 2019 tot een ware hype, met lange wachtlijsten voor onze jaaropleiding tot gevolg. De corona-pandemie in 2020 en 2021 deed de rest: velen vonden door de lockdowns het bos terug als plek van heling en verlangden naar een leven in harmonie met de natuur. 

Nieuwe aanbieders

In die tijd ontstonden veel nieuwe aanbieders van opleidingen tot shinrin-yoku gids in Nederland en België. Dit resulteerde in een divers en gemêleerd aanbod van gids-opleidingen, waarbij er voor ieder wat wils is. Deze positieve ontwikkeling heeft evenwel als nadeel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet….want wat onderscheidt ons als oudste aanbieder nu eigenlijk van de nieuwere aanbieders? Dat zijn zonder twijfel de 6 pijlers hieronder, die sinds de oprichting het stevige fundament van de Academy vormen. 

 

deze 6 pijlers vormen ons fundament

(en onderscheiden ons van andere aanbieders):
1. Onze methode is holistisch

De Academy-methode is holistisch. Het is onze visie dat alles met alles verbonden is en elkaar beïnvloedt. Juist daarom speelt intuïtieve ontwikkeling via de natuur in onze methode de hoofdrol. Door onze rationele samenleving zijn wij immers voortdurend in ons hoofd, staan het grootste deel van de dag ‘aan’ en raken steeds verder verwijderd van onze innerlijke wijsheid. Die wijsheid weet dat alles met alles samenhangt. Onze ratio weet dit niet en bekijkt de wereld vooral vanuit het afgescheiden perspectief van het ego. Het bos – en alles wat daar is, zichtbaar én onzichtbaar – helpt ons om ruimte te maken voor onze intuïtie en zo de verbinding met onze innerlijke wijsheid te herstellen. Daardoor komen we thuis bij wie wij ten diepste zijn en voelen we ons weer verbonden met alles. We voelen ons niet meer alleen, maar Al-één. De ratio en de intuïtie komen daardoor in balans en werken weer op een gezonde manier samen. Bij de Academy gaat het dus juist minder om de theoretische, meer wetenschappelijke kant van shinrin yoku (waar in Japan eerder de nadruk op ligt). Onze methode leert je om meer te vertrouwen op je eigen innerlijke wijsheid, je intuïtie en van daaruit (met het bos als samenwerkingspartner!) jezelf en anderen te helen.

Met name in de jaaropleiding tot gecertificeerd gids maken we graag gebruik van technieken uit het (Westers) sjamanisme, die overigens steeds met Hollandse nuchterheid worden overgebracht.

2. Inbedding in de 8 Keltische jaarfeesten 

De Academy-methode onderscheidt zich ook door de stevige inbedding in de 8 seizoenen van de oude Kelten en Germanen. Elke 6 weken staat een ander jaarfeest met een eigen symboliek centraal. We sluiten ons zo aan op het grote levensritme van onze verre voorouders, dat ook in de 21e eeuw nog steeds functioneert als kompas. Het biedt houvast en steun in het dagelijkse leven. Het boek Leef met het seizoen dat oprichter Natascha Boudewijn in samenwerking met Seasons magazine bij Fontaine uitgevers uitbracht, biedt inspiratie om de jaarfeesten in je dagelijkse leven in te bedden. Historicus en journalist Leo Alexander Schlangen leverde de geschiedkundige wetenswaardigheden over de oude Kelten voor het boek.

3. Werken in kleine groepen

Wij werken kleinschalig en altijd in kleine groepen van 6 tot 8 deelnemers. Dat doen we omdat we geloven in persoonlijke aandacht. En omdat iedereen, dus ook hoogsensitieven, het bos zo op een heel andere manier kan beleven dan in grotere groepen: het is stiller en er is minder afleiding. Dit zorgt voor een intensere beleving van de helende kracht van de natuur.  

4. Verstedelijking als tool voor innerlijk werk

De Academy-methode past bij de grotendeels verstedelijkte – en niet meer zo stille – Lage Landen. Wij hebben immers geen uitgestrekte oerbossen meer, noch geurende Japanse cederbossen. Onze workshops en opleidingen worden met opzet voornamelijk op oude landgoederen in het drukke Westen van Nederland gegeven. Daar vinden we enerzijds de stilte in het bos, een metafoor voor onze innerlijke stilte. Anderzijds zijn daar ook de niet-natuurlijke geluiden buiten het landgoed, die als metafoor voor de hectiek in ons dagelijkse leven dienen. Zo leren we spelenderwijs van het bos om de stilte in onszelf waar dan ook te vinden. Juist ook in ons vaak drukke, dagelijkse leven. We leren om ’te zijn met wat is’. 

5. 100% onafhankelijk

Sinds de ontwikkeling van onze methode in 2017 varen wij onze eigen, vrije koers om de helende kracht van het bos onder de aandacht te brengen in de Lage Landen. Om dat te kunnen blijven doen kiezen wij er bewust voor om 100% onafhankelijk te zijn van overheidssubsidies, brancheverenigingen, zorgverzekeraars en investeerders. Wel werken we graag samen met zorgprofessionals zoals huisartsen, psychologen en (ortho)pedagogen, die wij ook opleiden tot gecertificeerd Academy-gids. Zo zorgen we voor directe en korte lijnen naar patiënten en cliënten die baat hebben bij de helende kracht van het bos.

6. 100% voor de natuur

Last but not least: wij zijn een particulier initiatief met een groot hart voor de natuur. Daarom steunen wij organisaties die dat ook doen: Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Vogelbescherming Nederland en Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten met de adoptie van een boom. Bankieren doen wij bij Triodos Bank.

 

 

Benieuwd? 

Wil je een indruk krijgen van bosbaden zoals wij dat hier bij de Academy doen? Boek een bosbad en ervaar de helende kracht van het bos. Of bekijk onderstaande tv programma’s:

  • 3 op Reis

In de bosspecial van BNNVARA’s 3 op Reis ontdekte Chris Zegers onder begeleiding van Natascha Boudewijn hoe helend een bosbad kan zijn. Benieuwd? Klik hier om de uitzending te bekijken.

  • Iedereen Verlicht 

Ook het programma Iedereen Verlicht van de NTR ging met ons mee het bos in om te ervaren wat een bosbad is! Je kunt de uitzending via deze link bekijken (het gedeelte over bosbaden begint vanaf de 18e minuut). 

Copyright © 2024 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue