Opleiding tot gecertificeerd Gids Shinrin Yoku©

Intuïtieve ontwikkeling via de natuur

De New York Times noemde shinrin yoku al ‘the new yoga’ en in de media in Nederland en Vlaanderen wordt het dé trend van het nieuwe decennium genoemd. Wat ons betreft blijft het niet bij een trend, maar blijven we de kracht van de natuur met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom is het ons een waar genoegen jou te verwelkomen als deelnemer aan de jaaropleiding tot gecertificeerd Gids Shinrin Yoku©! 

Elk jaar start in oktober de nieuwe editie van dit prachtige jaar. Wil jij als eerste op de hoogte zijn als we de registratie voor de nieuwe editie openen? Klik hier om je aan te melden als geïnteresseerde. Zodra de nieuwe data bekend zijn en we de registratie openen, ontvang je bericht in je mail.  

We bieden jou een intensieve en magische reis van 8 lesdagen, waarbij we de 8 seizoenen en de oud-Keltische en Germaanse jaarfeesten volgen. Deze holistische opleiding (de allereerste en oudste in de Lage Landen!) bereidt jou tot in de puntjes voor op het werken met de helende kracht van het bos en laat je ook zélf de magie van de natuur op fysiek, geestelijk en zielsniveau ervaren.


Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding is voor zowel professionals (als coaches, trainers, yogadocenten en psychologen met een eigen praktijk of in dienstverband), als geïnteresseerden met de wens een eigen praktijk te gaan starten. Ook diegenen die niet per sé als Gids Shinrin Yoku© aan de slag willen, maar met name geïnteresseerd zijn in hun persoonlijke groei en intuïtieve ontwikkeling via de natuur kunnen deze opleiding volgen.

De opleiding heeft geen strikte voorwaarden voor deelname, behalve een open mind, een flinke portie nieuwsgierigheid en liefde voor de natuur.


Wat leer je?

De lesdagen sluiten aan op het rustgevende ritme van de seizoenen – de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Gedurende dit jaar volgen we de 8 jaarfeesten van onze voorouders, de oude Kelten en Germanen, die de natuur als goddelijk en bezield zagen. We staan tijdens elke lesdag stil bij de symboliek van het betreffende jaarfeest en wat wij daar in het bos – en in onszelf – van ervaren.

De opleiding bestaat uit een gedeelte waarin je het bosbaden zelf op verschillende momenten in het jaar ervaart, de Academy-methode leert toe te passen en intuïtief met groepen leert werken. Daarnaast bieden wij een aantal masterclasses over specifieke onderwerpen die inspirerend zijn voor jezelf en van belang in je eventuele werk als Gids Shinrin Yoku©. Zo leer je je open te stellen voor de helende kracht van onze inheemse bomen en struiken en word je begeleid in het maken van contact met deze bijzondere wezens. Daarbij gaan we ook dieper in op de symboliek en helende werking van een aantal bomen en struiken die voor de Kelten een belangrijke betekenis hadden.

In een andere masterclass verdiep je je in je innerlijk weten en voelen – het intuïtief (durven) volgen van je eigen pad, geholpen door de symboliek en de magie in de natuur. We maken daarbij gebruik van werkvormen uit het (westers) sjamanisme. In de lente is er de masterclass met wilde kruidenexpert en biodynamische tuinvrouw Jacqueline Stammeijer, die je leert welke wilde kruiden en (onderdelen van) bomen en struiken eetbaar zijn (en welke niet!), zodat je als gids een seizoensthee kunt bereiden van zelf geplukte, verse ingrediënten uit het bos (waarmee we bij de Academy elk bosbad afsluiten). Tijdens elke lesdag werken we met geleide visualisaties en innerlijke reizen. 

 
Wat doet een Gids Shinrin Yoku©?

Een Gids Shinrin Yoku© die is opgeleid aan de Academy, is in staat zelfstandig groepen te begeleiden in de natuur*). Hij of zij verstaat niet alleen de kunst van forest bathing ofwel bosbaden in algemene zin. Onze gidsen helpen geïnteresseerden niet alleen in elk seizoen het tempo te verlagen, de zintuigen te activeren, ‘uit het hoofd’ te komen en zich onder te dompelen in de ontspannende atmosfeer van het bos. Zij weten ook hoe zij anderen met de hulp van het bos weer in contact brengen met hun eigen natuur. Zij werken intuïtief, maar met een gedegen kennis van de symboliek en de helende kracht van het bos: van de bomen, wilde kruiden en de dieren. Zij inspireren mensen vanuit hun eigenheid, compassie en verwondering.

*) deze opleiding is gericht op het zelfstandig begeleiden van groepen in de natuur (= Gids Shinrin Yoku) en dus niet op de individuele begeleiding van cliënten in de natuur (= natuurcoach of -therapeut). Wel kunnen diegenen die in hun dagelijkse werk al zelfstandig individuele cliënten begeleiden, baat hebben bij deze opleiding, door de opgedane inzichten en ervaringen te verwerken in hun methodiek. Dit kan leiden tot een verdieping en verrijking van de eigen werkwijze (zie ook hierboven bij ‘Voor wie is deze opleiding bedoeld?’). 


Waar komt de methode vandaan?

De methode die je tijdens deze opleiding leert is ontwikkeld door Natascha Boudewijn, oprichter van de Academy, auteur van onder andere Het kleine shinrin-yoku boek en zelf werkzaam als gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©. De methode combineert haar eigen, intuïtieve ontdekking van shinrin yoku tijdens haar burn-out (waarbij het bos zelf haar leermeester was), met de techniek van ‘uitnodigingen’ (invitations) die wereldwijd wordt toegepast én elementen uit natuurcoaching.

Bij de Academy gaat het juist minder om de theoretische, meer wetenschappelijke kant van shinrin yoku (waar in Japan eerder de nadruk op ligt). Onze methode leert je om meer te vertrouwen op je eigen innerlijk weten, je intuïtie en van daaruit (met het bos als samenwerkingspartner!) jezelf en anderen te helen. Lees hier meer over onze methode.

Wil je eerst eens proeven van de manier waarop wij shinrin yoku aanbieden? Dat kan! Schrijf je in voor de Workshop Shinrin Yoku. Of bekijk de aflevering van het tv programma Iedereen Verlicht van de NTR, waarin presentator Narsingh met ons mee ging het bos in! Je kunt de uitzending via deze link bekijken (het gedeelte over bosbaden begint vanaf de 18e minuut).

 
Certificering en praktijkexamen

Om het certificaat van Gids Shinrin Yoku© te ontvangen, dien je aan alle 8 lesdagen deel te nemen*). Tijdens de achtste en laatste dag vindt een kort praktijkexamen plaats, waarbij je de andere deelnemers als Gids Shinrin Yoku© op jouw unieke manier meeneemt tijdens een gezamenlijk bosbad. De opleiding wordt vervolgens feestelijk afgesloten met een wilde kruiden picknick en de officiële uitreiking van het certificaat. Dit certificaat is niet zomaar een certificaat, maar een bijzonder aandenken, met liefde ontworpen en fraai geïllustreerd door designer Ingrid Bockting en afgedrukt op hoogwaardig aquarelpapier.

*) In verband met de dynamiek en de vertrouwelijkheid die al vanaf de eerste lesdag in een groep ontstaat, is het helaas niet mogelijk gemiste dagen in te halen in een andere groep – je dient dus aan alle lesdagen volledig en in je eigen groep deel te nemen om in aanmerking te komen voor het certificaat. 


Praktische zaken
 • De lesdagen zijn op vaste donder- of vrijdagen, van 10 tot 16 uur.
 • Je wordt persoonlijk begeleid door Natascha Boudewijn – oprichter en bezieler van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©.
 • Wij onderscheiden ons door te werken in kleine groepen van maximaal 6 personen omdat we persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vinden. Op deze manier is er voldoende ruimte voor het persoonlijke proces van elke deelnemer.
 • We werken buiten, in het bos. Het hele jaar door – dus ook in de herfst en de winter! Dat doe je als Gids Shinrin Yoku© en dus ook als deelnemer aan de jaaropleiding. De lesdagen gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder).
 • Zorg voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • Iedere lesdag ontvang je een heerlijke vegan lunch van natuurlijke ingrediënten (van Hof van Duivenvoorde).
 • Het definitieve lesprogramma inclusief de literatuurlijst ontvang je in september.

Locatie & lesdagen

De jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku© vindt plaats op twee prachtige, eeuwenoude landgoederen in de omgeving van Wassenaar/Voorschoten in het drukke westen van Nederland. De locaties zijn per auto goed te bereiken en je kunt er gratis parkeren. Beide landgoederen zijn ook per OV bereikbaar, zij het niet altijd even snel (per bus of vanuit NS-station Voorschoten per fiets / loopafstand. Afhankelijk van de locatie altijd op maximaal 15 minuten loopafstand van NS-station dan wel bushalte). De locaties hebben verschillende in/uitgangen – gedurende de opleiding starten we vanuit verschillende punten, waarover je nader wordt geïnformeerd.

De Academy heeft veel deelnemers uit België. Diegenen die in België of verder weg in Nederland wonen, raden we aan in de buurt te overnachten. We kunnen je desgewenst suggesties doen voor een overnachting in de buurt van het gebied waar de opleiding plaatsvindt. Neem daarvoor contact met ons op via de mail.  

Met het oog op de benodigde rust en stilte op de landgoederen vinden de lesdagen op donder- en vrijdagen (en dus niet in de weekends) plaats.


Oud-deelnemers beoordelen deze opleiding met een rapportcijfer tussen 9 en 10!

Studiebelasting
 • De opleiding bestaat uit 8 lesdagen van 10 tot 16 uur. De 8e en laatste lesdag vergt enige voorbereiding omdat je dan jouw persoonlijke uitnodiging voor het gezamenlijke bosbad voorbereidt waarmee je deze opleiding afsluit.
 • We vragen je om tussen alle lesdagen minimaal één keer per week een bosbad van 2 à 2,5 uur te nemen (alleen), om het contact met het bos en je intuïtie te intensiveren. Er zijn ook thuisopdrachten, die je tussen de lesdagen uitvoert. Voor iedere deelnemer geldt: hoe meer je in de natuur bent om het geleerde toe te passen en ervaring op te doen, hoe intenser je verbinding met de natuur zal zijn en hoe indrukwekkender het effect op je leven.
 • Je zult gedurende dit jaar een intervisie-bijeenkomst hebben met de groep, om het geleerde samen in de praktijk te brengen. Tevens zul je desgewenst een keer deel kunnen nemen aan een bosbad begeleid door de docent, waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen over de methode.
 • We raden je aan de boeken op de literatuurlijst te lezen (je ontvangt deze lijst in september).

Wat je krijgt
 • 8 lesdagen door Natascha Boudewijn – oprichter en bezieler van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • 3 masterclasses: Jezelf openen voor de energie van bomen, Wildplukken (met Jacqueline Stammeijer) en Intuïtief je eigen pad (durven) volgen, inclusief persoonlijke begeleiding vooraf en na afloop
 • Werken in een kleine groep van gelijkgestemden (6 deelnemers) met gegarandeerde persoonlijke aandacht van de docent
 • Tijdens elke lesdag visualisaties en innerlijke reizen
 • Lesdagen op twee bijzondere, oude landgoederen in Voorschoten en Wassenaar 
 • facultatief 1 extra dagdeel bosbad met toelichting op methode
 • Lesprogramma & literatuurlijst (ontvang je in september)
 • Gesigneerd exemplaar van Het kleine shinrin-yoku boek
 • Jaarkaarten voor twee landgoederen
 • 8 heerlijke vegan lunches van Hof van Duivenvoorde
 • Een aantal lesdagen bos-thee van het seizoen
 • Praktijkexamen met feestelijke afsluiting
 • Origineel certificaat, ontworpen door illustratrice Ingrid Bockting en gedrukt op aquarelpapier
 • 10% korting op de individuele begeleiding bij de Academy

Jouw investering

De prijs voor deze unieke, intuïtieve reis door de natuur, inclusief jouw certificering als Gids Shinrin Yoku©, bedraagt € 1.795,-*). Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Klik hier om daar meer over te lezen.

*) deze prijs geldt voor de editie 2021 – 2022 en is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven. Betaal je als particulier? Dan is dit bedrag inclusief btw. 

Mogelijkheid tot vergoeding
Als je de opleiding doet in het kader van een studie of opleiding die gericht is op je (toekomstig) beroep, zijn de kosten mogelijk aftrekbaar bij de belasting. Je moet het voornemen hebben om (in de toekomst) inkomen te genereren uit deze opleiding. Kijk op de site van de Belastingdienst onder aftrek studiekosten voor de voorwaarden en de bedragen. Of bel met de Belastingtelefoon (0800 – 0543).


Vragen?

Heb je nog vragen? Klik hieronder voor de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Registratie editie 2021-2022

De editie 2020-2021 is in oktober van start gegaan. De registratie voor de editie 2021-2022 zal naar verwachting in januari of februari 2021 worden geopend. Wij hebben elk jaar maar 18 plaatsen beschikbaar voor deze opleiding vanwege de kleinschalige opzet. Wil jij als eerste worden geïnformeerd als het zover is? Meld je hieronder dan geheel vrijblijvend aan voor de geïnteresseerdenlijst.


Overzicht lesdagen huidig lesjaar
LesdagData groep IData groep IIData groep III
VrijdagDonderdagVrijdag
VOLVOLVOL
1.9 oktober 202015 oktober 202023 oktober 2020
2.13 november 202019 november 202027 november 2020
3.8 januari 202114 januari 202122 januari 2021
4.5 maart 202118 februari 202126 februari 2021
5.16 april 20211 april 20219 april 2021
6.24 mei 20216 mei 202114 mei 2021
7.9 juli 202124 juni 20212 juli 2021
8.10 september 20219 september 20213 september 2021

Belangrijk
Om het certificaat van Gids Shinrin Yoku© te ontvangen, dien je aan alle 8 lesdagen deel te nemen. In verband met de dynamiek en de vertrouwelijkheid die al vanaf de eerste lesdag in een groep ontstaat, is het helaas niet mogelijk gemiste dagen in te halen in een andere groep – je dient dus aan alle lesdagen volledig en in je eigen groep deel te nemen om in aanmerking te komen voor het certificaat. 

Schoolvakanties
Wij proberen altijd zoveel als mogelijk rekening te houden met schoolvakanties. Echter: de lesdagen mogen ook niet te ver afwijken van de data van de Keltische jaarfeesten. Daarom zijn de lesdagen van Groep I geheel buiten de schoolvakanties gepland. De lesdagen van Groep II en III vallen grotendeels buiten de schoolvakanties, met uitzondering van de herfstvakantie 2020 en de voorjaarsvakantie 2021.

Copyright © 2020 Shinrin Yoku Academy