Opleiding tot gecertificeerd Gids Shinrin Yoku©

 

Intuïtieve ontwikkeling via de natuur

De New York Times noemde shinrin yoku al ‘the new yoga’ en in de media in Nederland en Vlaanderen wordt het dé trend van 2019 genoemd. Wat ons betreft blijft het niet bij een trend, maar blijven we de kracht van de natuur met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom is het ons een waar genoegen jou te verwelkomen als deelnemer aan de jaaropleiding tot gecertificeerd Gids Shinrin Yoku©! De eerste lichting Gidsen is opgeleid (5 van hen zijn inmiddels lid van het Academy-team). In oktober 2019 zijn we van start gegaan met drie nieuwe groepen en 18 nieuwe deelnemers.

In oktober 2020 start de volgende editie. We bieden jou een inspirerende reis van 8 modules, waarbij we de seizoenen en de oud-Keltische en Germaanse jaarfeesten volgen. Deze holistische opleiding (de allereerste en oudste in de lage landen!) bereidt jou tot in de puntjes voor op het werken met de helende kracht van het bos en laat je ook zélf de magie van de natuur op fysiek, geestelijk en zielsniveau ervaren.

Wat doet een Gids Shinrin Yoku©?

Een Gids Shinrin Yoku© die is opgeleid aan de Academy, is in staat zelfstandig groepen te begeleiden in de natuur*). Hij of zij verstaat niet alleen de kunst van forest bathing ofwel bosbaden in algemene zin. Onze gidsen helpen geïnteresseerden niet alleen in elk seizoen het tempo te verlagen, de zintuigen te activeren, ‘uit het hoofd’ te komen en zich onder te dompelen in de ontspannende atmosfeer van het bos. Zij weten ook hoe zij anderen met de hulp van het bos weer in contact brengen met hun eigen natuur. Zij werken intuïtief, maar met een gedegen kennis van de symboliek en de helende kracht van het bos: van de bomen, wilde kruiden en de dieren. Zij inspireren mensen vanuit hun eigenheid, compassie en verwondering.

*) deze opleiding is gericht op het zelfstandig begeleiden van groepen in de natuur (= Gids Shinrin Yoku) en dus niet op de individuele begeleiding van cliënten in de natuur (= natuurcoach of -therapeut). Wel kunnen diegenen die in hun dagelijkse werk al zelfstandig individuele cliënten begeleiden, baat hebben bij deze opleiding, door de opgedane inzichten en ervaringen te verwerken in hun methodiek. Dit kan leiden tot een verdieping en verrijking van de eigen werkwijze (zie ook hieronder bij ‘Voor wie is deze opleiding bedoeld?’). 


Wat leer je?

De modules sluiten aan op het rustgevende ritme van de seizoenen – de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Gedurende dit jaar volgen we de 8 jaarfeesten van de oude Kelten en Germanen, die de natuur als goddelijk en bezield zagen. We staan in elke module stil bij de symboliek van het betreffende jaarfeest en wat wij daar in het bos – en in onszelf – van ervaren.

De opleiding bestaat uit een gedeelte waarin je het bosbaden zelf op verschillende momenten in het jaar ervaart, de Academy-methode leert toe te passen en intuïtief met groepen leert werken. Daarnaast bieden wij een aantal masterclasses over specifieke onderwerpen die van belang zijn in je werk als Gids Shinrin Yoku©. Zo leer je je open te stellen voor communicatie met bomen. Daarbij gaan we ook dieper in op de symboliek en helende werking van een aantal bomen en struiken die voor de Kelten een belangrijke betekenis hadden.

In een andere masterclass verdiep je je in je innerlijk weten en voelen – het intuïtief (durven) volgen van je eigen pad, geholpen door de symboliek en de magie in de natuur. We maken daarbij gebruik van werkvormen uit het (westers) sjamanisme. In de lente is er een masterclass met wilde kruidenexpert en biodynamische tuinvrouw Jacqueline Stammeijer, die je leert welke wilde kruiden eetbaar zijn (en welke niet!), zodat je als gids een seizoensthee kunt bereiden van zelf geplukte, verse ingrediënten uit het bos (waarmee we elk bosbad afsluiten).

 
Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding is voor zowel professionals (als coaches, trainers, yogadocenten en psychologen met een eigen praktijk of in dienstverband), als geïnteresseerden met de wens een eigen praktijk te gaan starten. Ook diegenen die niet per sé als Gids Shinrin Yoku© aan de slag willen, maar met name geïnteresseerd zijn in hun persoonlijke groei en intuïtieve ontwikkeling via de natuur kunnen deze opleiding volgen.

De opleiding heeft geen strikte voorwaarden voor deelname, behalve een open mind, een flinke portie nieuwsgierigheid en liefde voor de natuur.


Waar komt deze methode vandaan?

De methode die je tijdens deze opleiding leert is ontwikkeld door Natascha Boudewijn, oprichter van de Academy, auteur van Het kleine shinrin-yoku boek en zelf werkzaam als gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©. De methode combineert haar eigen, intuïtieve ontdekking van shinrin yoku tijdens haar burn-out (waarbij het bos zelf haar leermeester was), met de techniek van ‘uitnodigingen’ (invitations) die wereldwijd wordt toegepast én elementen uit natuurcoaching. Het gaat hier juist minder om de theoretische, meer wetenschappelijke kant van shinrin yoku (waar in Japan juist de nadruk op ligt). Onze methode leert je meer te vertrouwen op je eigen innerlijk weten, je intuïtie en van daaruit (met het bos als samenwerkingspartner!) jezelf en anderen te helen. Lees hier meer over onze methode.

Wil je eerst eens proeven van de manier waarop wij shinrin yoku aanbieden? Dat kan! Schrijf je in voor de workshop Kennismaken met shinrin yoku. Of bekijk de aflevering van het tv programma Iedereen Verlicht van de NTR, waarin presentator Narsingh met ons mee ging het bos in! Je kunt de uitzending (van 22 september 2019) via deze link bekijken (het gedeelte over bosbaden begint vanaf de 18e minuut).

 
Certificering en praktijkexamen

Om het certificaat van Gids Shinrin Yoku© te ontvangen, dien je aan alle 8 modules deel te nemen*). Tijdens de achtste en laatste module vindt een kort praktijkexamen plaats, waarbij je de andere deelnemers meeneemt als Gids Shinrin Yoku© op een kort bosbad dat door jou is samengesteld. De opleiding wordt vervolgens feestelijk afgesloten met de officiële uitreiking van het certificaat. Dit certificaat is niet zomaar een certificaat, maar een bijzonder aandenken, met liefde ontworpen en fraai geillustreerd door designer Ingrid Bockting en afgedrukt op hoogwaardig aquarelpapier.

*) In verband met de dynamiek en de vertrouwelijkheid die al vanaf de eerste module in een groep ontstaat, is het helaas niet mogelijk gemiste modules in te halen in een andere groep – je dient dus aan alle modules volledig en in je eigen groep deel te nemen om in aanmerking te komen voor het certificaat. 


Praktische zaken
 • De modules vinden op vaste dagen plaats, van 10 tot 16 uur (zie hieronder).
 • Wij onderscheiden ons door te werken in kleine groepen van maximaal 6 personen omdat we persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vinden.
 • We werken buiten, in het bos. Het hele jaar door – dus ook in de herfst en de winter! Dat doe je als Gids Shinrin Yoku© en dus ook als deelnemer aan de jaaropleiding. De modules gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder).
 • Zorg voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • Iedere module ontvang je een heerlijke vegetarische lunch met natuurlijke ingrediënten (uit de keuken van Greendelicious).
 • Het definitieve lesprogramma inclusief de literatuurlijst ontvang je in september.

Locatie

De jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku© vindt plaats op een prachtig, eeuwenoud landgoed in de omgeving van Wassenaar/Voorschoten in het drukke westen van Nederland. Het is per auto goed te bereiken en je kunt er gratis parkeren. Het landgoed is ook per OV bereikbaar, zij het niet altijd even snel (per bus of vanuit station Voorschoten per fiets). Het landgoed heeft verschillende in/uitgangen – gedurende de opleiding starten we vanuit verschillende punten, waarover je nader wordt geïnformeerd.

De Academy heeft veel deelnemers uit België. Diegenen die in België of verder weg in Nederland wonen, raden we aan in de buurt te overnachten. We kunnen je desgewenst een suggestie doen voor een overnachting in de buurt van het gebied waar de opleiding plaatsvindt (kosten circa €50,- per persoon, per nacht, inclusief ontbijt). Neem daarvoor svp contact met ons op.

 
Studiebelasting
 • De opleiding bestaat uit 8 modules van 10 tot 16 uur. De 8e en laatste module vergt enige voorbereiding omdat je dan het korte bosbad voorbereidt waarmee je deze opleiding afsluit.
 • We vragen je om tussen alle modules minimaal één keer per week een bosbad van 2 à 2,5 uur te nemen (alleen), om het contact met het bos en je intuïtie te intensiveren. Er zijn ook thuisopdrachten, die je tussen de modules uitvoert. Voor iedere deelnemer geldt: hoe meer je in de natuur bent om het geleerde toe te passen en ervaring op te doen, hoe intenser je verbinding met de natuur zal zijn en hoe indrukwekkender het effect op je leven.
 • Je zult gedurende dit jaar een aantal keer een intervisie-bijeenkomst hebben met de groep, om het geleerde samen in de praktijk te brengen. Tijdens één van deze bijeenkomsten zal Natascha Boudewijn aanwezig zijn om je op maat te begeleiden (locatie Voorschoten/Wassenaar).
 • We raden je aan de boeken op de literatuurlijst te lezen.

Jouw investering

De prijs voor deze jaaropleiding is inclusief:

 • 8 modules op prachtige oude landgoederen in Voorschoten en Wassenaar (inclusief masterclasses)
 • 1 dagdeel individuele intervisie-begeleiding
 • lesprogramma & literatuurlijst
 • gesigneerd exemplaar van Het kleine shinrin-yoku boek
 • jaarkaart van het landgoed
 • 8 heerlijke vegetarische Greendelicious lunches
 • een aantal modules bos-thee van het seizoen
 • praktijkexamen met feestelijke afsluiting
 • origineel certificaat, ontworpen door illustratrice Ingrid Bockting en gedrukt op aquarelpapier

€ 1.595,-*)

*) deze prijs is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven en inclusief btw voor particulieren. De prijs geldt voor het studiejaar 2019-2020 en zal in studiejaar 2020-2021 € 1.695,- bedragen.

Mogelijkheid tot vergoeding
Als je de opleiding doet in het kader van een studie of opleiding die gericht is op je (toekomstig) beroep, zijn de kosten mogelijk aftrekbaar bij de belasting. Je moet het voornemen hebben om (in de toekomst) inkomen te genereren uit deze opleiding. Kijk op de site van de Belastingdienst onder aftrek studiekosten voor de voorwaarden en de bedragen. Of bel met de Belastingtelefoon (0800 – 0543).

 
Wanneer?

Editie 2019-2020
Editie 2019-2020 is volgeboekt en inmiddels van start gegaan. Je kunt je wel vast aanmelden voor de geïnteresseerdenlijst van de editie 2020-2021!


Volgend jaar meedoen?

Geef je op als geïnteresseerde voor de editie 2020-2021! Het duurt nog even, maar op het moment dat de nieuwe data beschikbaar zijn, kunnen we je in elk geval als eerste een mail sturen! Klik hier om naar het formulier van de geïnteresseerdenlijst te gaan..


Data opleidingsjaar 2019 – 2020

Met het oog op de benodigde rust en stilte op het landgoed vinden de modules op donder- en vrijdagen (en dus niet in de weekends) plaats

Module Data groep I Data groep II Data groep III
  Vrijdag Donderdag Vrijdag
  VOL VOL VOL
1. 4 oktober 2019 10 oktober 2019 25 oktober 2019
2. 15 november 2019 21 november 2019 29 november 2019
3. 27 december 2019 9 januari 2020 3 januari 2020
4. 31 januari 2020 13 februari 2020 7 februari 2020
5. 20 maart 2020 2 april 2020 27 maart 2020
6. 1 mei 2020 7 mei 2020 15 mei 2020
7. 12 juni 2020 25 juni 2020 19 juni 2020
8. 4 september 2020 10 september 2020 11 september 2020

Wij hebben geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met de schoolvakanties in Nederland en België. Echter, de modules mochten ook niet te ver afwijken van de data van de Keltische jaarfeesten, die immers de rode draad vormen in deze opleiding. Het was helaas niet te voorkomen dat een enkele module toch in een schoolvakantie valt, maar dan is het altijd aan de randen. Om het certificaat van Gids Shinrin Yoku te behalen, dien je aan alle modules volledig en in je eigen groep deel te nemen. Zie ook onder het kopje ‘Certificering en praktijkexamen’ hierboven.  

Copyright © 2019 Shinrin Yoku Academy