Opleiding tot gecertificeerd Gids Shinrin Yoku©

 

Intuïtieve ontwikkeling via de natuur

De New York Times noemde shinrin yoku al ‘the new yoga’ en in de media in Nederland en België wordt het dé trend van dit decennium genoemd. Wat ons betreft blijft het niet bij een trend, maar blijven we de kracht van de natuur met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom is het ons een waar genoegen jou te verwelkomen als deelnemer aan de jaaropleiding tot gecertificeerd Gids Shinrin Yoku©! 

Deze jaaropleiding tot gecertificeerd Gids Shinrin Yoku is inmiddels een begrip in Nederland en België. We bieden jou een intensieve en magische reis van 8 lesdagen, waarbij we de 8 seizoenen en de oud-Keltische en Germaanse jaarfeesten volgen. Deze holistische opleiding (de allereerste en oudste in de Lage Landen) bereidt jou tot in de puntjes voor op het werken met de helende kracht van het bos en laat je ook zélf de magie van de natuur op fysiek, geestelijk en zielsniveau ervaren.

In oktober 2024 gaan we met de alweer 7e editie van dit prachtige jaar van start, met een zeer beperkt aantal deelnemers. De registratie is geopend!

“Deze opleiding heeft me zoveel meer gebracht dan ik had kunnen hopen. Het heeft me door de sluiers heen geleid, die mij scheidden van mijn ware zelf. Het heeft me geleerd om dwars door mijn angsten heen te stappen en in verbinding te blijven met mijn passie en mijn intuïtie. Het bracht me bovenal een onwankelbaar vertrouwen in de natuurlijke weg der dingen en in mijn eigen ziel”. 

Thierry Van Den Bussche 
Kortrijk, België


Voor wie is de opleiding bedoeld?

De opleiding is voor zowel professionals (als huisartsen, (ortho)pedagogen, yogadocenten, psychologen, coaches en trainers met een eigen praktijk of in dienstverband), als geïnteresseerden met de wens een eigen praktijk te gaan starten. Juist ook diegenen die niet per sé als Gids Shinrin Yoku© aan de slag willen, maar met name geïnteresseerd zijn in hun persoonlijke groei en intuïtieve ontwikkeling via de natuur kunnen deze opleiding volgen.

De opleiding heeft geen strikte voorwaarden voor deelname, behalve een open mind, een flinke portie nieuwsgierigheid en liefde voor de natuur. En last but not least, tijd en ruimte (zie ook onder ‘Studiebelasting’ hieronder).


Wat leer je?

De lesdagen sluiten aan op het rustgevende ritme van de seizoenen – de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Gedurende dit jaar volgen we de 8 jaarfeesten van onze voorouders, de oude Kelten en Germanen, die de natuur als goddelijk en bezield zagen. We staan tijdens elke lesdag stil bij de symboliek van het betreffende jaarfeest en wat wij daar in het bos – en in onszelf – van ervaren.

De opleiding bestaat uit een gedeelte waarin je het bosbaden zelf op verschillende momenten in het jaar ervaart, de Academy-methode leert toe te passen en intuïtief met groepen leert werken. Daarnaast bieden wij een aantal masterclasses over specifieke onderwerpen die inspirerend zijn voor jezelf en van belang in je eventuele werk als Gids Shinrin Yoku©. Zo leer je je open te stellen voor de helende kracht van onze inheemse bomen en struiken en word je begeleid in het maken van contact met deze bijzondere wezens. Daarbij gaan we ook dieper in op de symboliek en helende werking van een aantal bomen en struiken die voor de Kelten een belangrijke betekenis hadden.

In een andere masterclass verdiep je je in je innerlijk weten en voelen – het intuïtief (durven) volgen van je eigen pad, geholpen door de symboliek en de magie in de natuur. We maken daarbij gebruik van werkvormen uit het (westers) sjamanisme. In de lente is er de masterclass met wilde kruidenexpert Jacqueline Stammeijer, die je leert welke wilde kruiden en (onderdelen van) bomen en struiken eetbaar zijn (en welke niet!), zodat je als gids een seizoensthee kunt bereiden van zelf geplukte, verse ingrediënten uit het bos (waarmee we bij de Academy elk bosbad afsluiten). Tijdens elke lesdag werken we met geleide visualisaties en innerlijke reizen. 

 
“Deze opleiding is één grote uitnodiging om het leven te ervaren zoals het is, weg van de drukte en digitalisering, terug naar de eenvoud en stilte van het bos. Je komt in contact met een wereld van wijsheid, voorbij het denken”.

Jeannet Boender
Leersum


Wat doet een Gids Shinrin Yoku©?

Een Gids Shinrin Yoku© die is opgeleid aan de Academy, is in staat zelfstandig groepen te begeleiden in de natuur*). Hij of zij verstaat niet alleen de kunst van forest bathing ofwel bosbaden in algemene zin. Onze gidsen helpen geïnteresseerden niet alleen in elk seizoen het tempo te verlagen, de zintuigen te activeren, ‘uit het hoofd’ te komen en zich onder te dompelen in de ontspannende atmosfeer van het bos. Zij weten ook hoe zij anderen met de hulp van het bos weer in contact brengen met hun eigen natuur. Zij werken intuïtief, maar met een gedegen kennis van de symboliek en de helende kracht van het bos: van de bomen, wilde kruiden en de dieren. Zij inspireren mensen vanuit hun eigenheid, compassie en verwondering.

*) deze opleiding is gericht op het zelfstandig begeleiden van groepen in de natuur (= Gids Shinrin Yoku) en dus niet op de individuele begeleiding van cliënten in de natuur (= natuurcoach of -therapeut). Wel kunnen diegenen die in hun dagelijkse werk al zelfstandig individuele cliënten begeleiden, baat hebben bij deze opleiding, door de opgedane inzichten en ervaringen te verwerken in hun eigen methodiek. Dit kan leiden tot een verdieping en verrijking van de eigen werkwijze (zie ook hierboven bij ‘Voor wie is deze opleiding bedoeld?’). 


Waar komt de methode vandaan?

De methode die je tijdens deze opleiding leert, is ontwikkeld door Natascha Boudewijn, oprichter van de Academy en Vitasága, auteur van onder andere Het kleine shinrin-yoku boek en zelf werkzaam als gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©. De methode combineert haar eigen, intuïtieve ontdekking van shinrin yoku tijdens haar burn-out (waarbij het bos zelf haar leermeester was), met de techniek van ‘uitnodigingen’ (invitations) die wereldwijd wordt toegepast én elementen uit natuurcoaching.

Bij de Academy gaat het juist minder om de theoretische, wetenschappelijke kant van shinrin yoku (waar in Japan eerder de nadruk op ligt). Onze methode leert je om meer te vertrouwen op je eigen innerlijk weten, je intuïtie en van daaruit (met het bos als samenwerkingspartner!) jezelf en anderen te helen. Lees hier meer over onze methode.


Benieuwd?

Wil je eerst eens proeven van de manier waarop wij shinrin yoku aanbieden? Dat kan! Schrijf je in voor de Workshop Shinrin Yoku (houd er qua planning rekening mee dat je het vóór medio februari uitprobeert, omdat we daarna de registratie openen). Je kunt natuurlijk ook de tv uitzendingen bekijken om een indruk te krijgen:

 • In de bosspecial van BNNVARA’s 3 op Reis ontdekte Chris Zegers onder begeleiding van Natascha Boudewijn hoe helend een bosbad kan zijn. Benieuwd? Klik hier om de uitzending te bekijken.
 • Ook het tv programma Iedereen Verlicht van de NTR ging met ons mee het bos in om te ervaren wat een bosbad is! Je kunt de uitzending via deze link bekijken (het gedeelte over bosbaden begint vanaf de 18e minuut). 
 
“De kracht van dit jaar is de praktijkgerichte opzet, waarbij we eerst zelf ten diepste ervaren wat het bos in ons teweeg brengt. Pas dan kun je je immers voorstellen wat een ander, die je ooit zult willen begeleiden, zou kunnen ervaren”.

Claire Smulders
Den Haag


Certificering en praktijkexamen

Om het certificaat van Gids Shinrin Yoku© te ontvangen, dien je aan alle 8 lesdagen deel te nemen*). Tijdens de achtste en laatste dag vindt een kort praktijkexamen plaats, waarbij je de andere deelnemers als Gids Shinrin Yoku© op jouw unieke manier meeneemt tijdens een gezamenlijk bosbad. De opleiding wordt vervolgens feestelijk afgesloten met een wilde kruiden picknick en de officiële uitreiking van het certificaat. Dit certificaat is niet zomaar een certificaat, maar een bijzonder aandenken, met liefde ontworpen en fraai geïllustreerd door designer Ingrid Bockting en afgedrukt op hoogwaardig aquarelpapier.

*) In verband met de dynamiek en de vertrouwelijkheid die al vanaf de eerste lesdag in een groep ontstaat, is het helaas niet mogelijk gemiste dagen in te halen in een andere groep – je dient dus aan alle lesdagen volledig en in je eigen groep deel te nemen om in aanmerking te komen voor het certificaat. 


Praktische zaken

 • De lesdagen zijn op vaste donder- of vrijdagen, van 10 tot circa 16 uur.
 • Je wordt persoonlijk begeleid door Natascha Boudewijn – oprichter en bezieler van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©.
 • Wij onderscheiden ons door te werken in kleine groepen van maximaal 8 personen omdat we persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vinden. Op deze manier is er voldoende ruimte voor het persoonlijke proces van elke deelnemer. Er zijn twee groepen: in totaal kunnen er dus jaarlijks slechts 16 mensen deelnemen aan deze bijzondere opleiding. 
 • We werken buiten, in het bos. Het hele jaar door – dus ook in de herfst en de winter! Dat doe je als Gids Shinrin Yoku© en dus ook als deelnemer aan de jaaropleiding. De lesdagen gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden).
 • Zorg voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek. In het lesprogramma vind je tips.
 • Iedere lesdag ontvang je een heerlijke vegan lunch van Hof van Duivenvoorde.
 • Het definitieve lesprogramma inclusief de literatuurlijst ontvang je in september.

Locatie & lesdagen

De jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku© vindt plaats op twee prachtige, eeuwenoude landgoederen in de omgeving van Wassenaar/Voorschoten in het drukke westen van Nederland. De locaties zijn per auto goed te bereiken en je kunt er parkeren (€ 3,- parkeerkosten per dag). Beide landgoederen zijn ook per OV bereikbaar, zij het niet altijd even snel (per bus of vanuit NS-station Voorschoten per fiets / loopafstand. Afhankelijk van de locatie altijd op maximaal 20 minuten loopafstand van NS-station dan wel bushalte). De locaties hebben verschillende in/uitgangen – gedurende de opleiding starten we vanuit verschillende punten, waarover je nader wordt geïnformeerd.

De Academy heeft veel deelnemers uit België. Diegenen die in België of verder weg in Nederland wonen, raden we aan in de buurt te overnachten. We kunnen je desgewenst suggesties doen voor een overnachting in de buurt van het gebied waar de opleiding plaatsvindt. Neem daarvoor contact met ons op via de mail.  

Met het oog op de benodigde rust en stilte op de landgoederen vinden de lesdagen op donder- en vrijdagen (en dus niet in de weekends) plaats.


Wat oud-deelnemers je over dit jaar willen vertellen:

 

Studiebelasting

 • Voor iedere deelnemer geldt: hoe meer je in de natuur bent om het geleerde toe te passen en ervaring op te doen, hoe intenser je verbinding met de natuur zal zijn en hoe indrukwekkender het effect op je leven. Wie deze opleiding wil volgen doet de belofte aan zichzelf om voldoende tijd en ruimte vrij te maken: 8 keer per jaar voor de lesdagen, maar juist ook tussen de lesdagen door, minimaal 8 uur per week. Je intuïtie komt namelijk alleen tevoorschijn als je daar de tijd voor neemt; in de hectiek van het dagelijkse leven blijft je ratio steeds achter het stuur zitten. We adviseren je daarom om tussen de lesdagen door per week minimaal één bosbad van minimaal 2 à 2,5 uur te nemen (alleen) en daarnaast zelf dagelijks met de thematiek aan het werk te gaan, om het contact met het bos en je intuïtie te intensiveren. Wij bieden je ter ondersteuning daartoe na afloop van elke lesdag ‘Inspiratie voor thuis’.
 • De opleiding bestaat uit 8 lesdagen die van 10 tot ongeveer 16 uur duren. Twee van de acht lesdagen vergen jouw voorbereiding, de andere dagen (met opzet) niet. Voor de 8e en laatste lesdag bereid je jouw persoonlijke uitnodiging voor voor het gezamenlijke bosbad, waarmee je deze opleiding afsluit.
 • Diegenen die dit jaar volgen om als gids shinrin yoku te gaan werken, kunnen tijdens het jaar deelnemen aan een intervisie-bijeenkomst met de groep, om het geleerde samen in de praktijk te brengen. Deze bijeenkomst neemt – exclusief de reistijd – één dagdeel in beslag. De docent is daarbij niet aanwezig.
 • Daarnaast mag je – na het behalen van je certificaat – desgewenst deelnemen aan de workshop Nieuwe Gidsen, waarbij je de gelegenheid krijgt om de docent zaken voor te leggen, waar je in de eerste periode van jouw werk als gids tegenaan loopt. Je doet dat tijdens een bosbad van circa één dagdeel. Deze workshop vindt plaats in de herfst na het behalen van je certificaat.
 • We raden je aan de boeken op de literatuurlijst te lezen (je ontvangt deze lijst in september).

Wat je krijgt

 • 8 lesdagen door Natascha Boudewijn – oprichter en bezieler van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • 3 masterclasses: Jezelf openen voor de energie van bomen, Wildplukken (met Jacqueline Stammeijer) en Intuïtief je eigen pad (durven) volgen, een korte pelgrimstocht, inclusief persoonlijke begeleiding vooraf en na afloop
 • Werken in een kleine groep van gelijkgestemden (8 deelnemers) met gegarandeerde persoonlijke aandacht van de docent
 • Tijdens elke lesdag visualisaties en innerlijke reizen
 • Tussen lesdagen door Inspiratie voor thuis
 • Lesdagen op bijzondere, oude landgoederen in Voorschoten en Wassenaar 
 • Facultatief intervisie-bijeenkomst met groep
 • Facultatief – na behalen certificaat – deelname aan workshop Nieuwe Gidsen (zie hierboven)
 • Lesprogramma & literatuurlijst (ontvang je in september)
 • Gesigneerd exemplaar van Het kleine shinrin-yoku boek van Natascha Boudewijn
 • 8 heerlijke vegan lunches, waaronder een wilde-kruiden-picknick
 • Een aantal lesdagen bos-thee van het seizoen
 • Praktijkexamen met wilde-kruiden-picknick en feestelijke afsluiting in het bos
 • Origineel certificaat, ontworpen door illustratrice Ingrid Bockting en gedrukt op aquarelpapier
 • 10% korting op de individuele begeleiding bij Vitasága, het zusje van de Academy

Jouw investering

De prijs voor deze unieke, intuïtieve reis door de natuur, inclusief jouw certificering als Gids Shinrin Yoku©, bedraagt € 1.995,-*). Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Klik hier om daar meer over te lezen.

*) deze prijs geldt voor de editie 2024-2025 en is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven. Betaal je als particulier? Dan is dit bedrag inclusief btw. 


hoe we omgaan met overmacht

De lesdagen van deze opleiding vinden altijd live in het bos plaats, tenzij we door overmacht – bijvoorbeeld vanwege noodweer, extreme hitte of overheidsmaatregelen, zoals rondom corona – op bepaalde lesdagen niet als groep live het bos in kunnen of mogen. De Academy zorgt dan voor een volwaardig alternatief in de vorm van audiobestanden, waarmee je zelf, onder begeleiding van Natascha, in je eigen bos op pad gaat om de lesdag te volgen. Deelnemers waarderen deze alternatieve vorm vanwege de verstilling en verdieping die het hen brengt en de mogelijkheid om de lesdag op een zelf gekozen moment te doen en desgewenst nog eens te herhalen. Natuurlijk is persoonlijk contact met de docent (telefonisch of via email) altijd mogelijk. Zie ook de Algemene Voorwaarden onder ‘annuleringsvoorwaarden’.


Vragen?

Heb je nog vragen? Klik hieronder voor de antwoorden op de meest gestelde vragen.


Data nieuwe editie

2024 – 2025

De registratie is geopend!

LesdagGroep IGroep II
 DonderdagVrijdag
VOLga naar wachtlijstVOL
1. Mabon10 oktober 202418 oktober 2024
2. Samhain14 november 202422 november 2024
3. Yule/Midwinter9 januari 202517 januari 2025
4. Imbolc6 februari 202514 februari 2025
5. Ostara13 maart 202521 maart 2025
6. Beltane17 april 202525 april 2025
7. Litha/Midzomer12 juni 202520 juni 2025
8. Lammas4 september 20255 september 2025

Belangrijk
Om het certificaat van Gids Shinrin Yoku© te ontvangen, dien je aan alle 8 lesdagen deel te nemen. In verband met de dynamiek en de vertrouwelijkheid die al vanaf de eerste lesdag in een groep ontstaat, is het helaas niet mogelijk gemiste dagen in te halen in een andere groep – je dient dus aan alle lesdagen volledig en in je eigen groep deel te nemen om in aanmerking te komen voor het certificaat. 

Schoolvakanties
Wij proberen altijd zoveel als mogelijk rekening te houden met schoolvakanties. Echter: de lesdagen mogen ook niet te ver afwijken van de data van de Keltische jaarfeesten. In groep II valt lesdag 6. Beltane (vrijdag 25 april 2025) officieel buiten de meivakantie van 2025 (26 april tot en met 4 mei). Echter: het ministerie van OCW geeft scholen de mogelijkheid de meivakantie te verlengen met een week, van 19 tot en met 27 april 2025. Zie dit overzicht van de schoolvakanties van de Rijksoverheid.

 

Registratie geopend

De registratie voor de nieuwe editie, 2024-2025, is geopend en alle plaatsen zijn alweer vergeven. Soms komt er toch nog wel eens een plek vrij….volg deze link om je aan te melden voor de wachtlijst van dit prachtige jaar in en met het bos. 


overzicht data huidige editie

Deelnemers aan de huidige editie (2023-2024) vinden het overzicht van data via deze link.

Copyright © 2024 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue