Hazelaar als bron van kracht

Wie de afgelopen dagen in het bos was, heeft het vast al opgemerkt: de hazelaar staat weer in bloei! Dit is de eerste boom uit onze wilde flora die in bloei komt, vaak al in januari. De mannelijke katjes hangen als prachtige, goudkleurige snoeren aan de nog kale takken; ze geven het verder nog zo kale bos iets magisch. De hazelaar is met recht een magische boom – in de oudheid stond zij symbool voor wijsheid, vruchtbaarheid, optimisme en speelsheid.

Tekst en fotografie: Natascha Boudewijn

Pionier

De hazelaar was zo´n 9.000 jaar geleden, samen met onder andere de berk, een van de eerste bomen die zich als pionier na de laatste ijstijd weer op het vaste land verspreidde. Ze heeft de mens altijd al begeleid; in het bronzen en stenen tijdperk moet de hazelaar al goed bekend zijn geweest – in Zwitserse paalwoningen werden grote hoeveelheden intact gebleven doppen gevonden.

Spirituele kracht

In de omgeving van de hazelaar kun je, als je je daarvoor openstelt, inspiratie en helderheid ervaren. De hazelaar sluit ons aan op de oneindige bron van weten. Zij helpt onze geest beweeglijk en behendig te worden, vlug als de wind, die de fijne kleine pollen als gele wolken van struik naar struik verspreidt. Het hout van de hazelaar past zich snel aan aan de energiestromen van de mensenhand en daarom werden wichelroedes vaak van het hout van de hazelaar gemaakt.

Gezondheid

De hazelaar is een zeer geneeskrachtige plant – vruchten, blad, schors en katjes worden gebruikt. Duizend jaar geleden werd olie van hazelnoten al ingezet in de strijd tegen lintwormen. En Hieronymus Bock, een Duits botanicus, schreef in de 16e eeuw bij hardnekkige hoest al gedroogde en fijngestampte hazelnoten in honingwater voor. Meer informatie over de geneeskrachtige eigenschappen van de hazelaar vind je hier.

Thee van katjes

Heb je griep, longontsteking of last van een hoge bloeddruk? Maak dan een thee, bijvoorbeeld in combinatie met (gedroogde) vlierbloesem. De katjes bevorderen de stofwisseling en hebben een vochtafdrijvende werking. Pluk altijd voorzichtig en met mate van elke struik en vraag vooraf toestemming aan de plant, om iets voor je eigen welzijn mee te nemen. Een ‘dank je wel’ wordt ook zeer gewaardeerd! Meng 1 eetlepel katjes van de hazelaar met 500 ml bronwater (aan de kook gebracht en iets afgekoeld). Klik hier voor meer informatie over de hazelaar en voor een video over de determinatie (om vast te stellen dat het inderdaad om een hazelaar gaat).

Bronnen: Bäume & die heilende Kraft des Waldes – Adelheid Lingg / Erdefrau – Elisabeth Maria Mayer, Renate Fuchs-Habert

Proin id leo ac lectus ullamcorper varius sed ac dui. In laoreet elementum quam a vehicula. Nullam interdum at elit eget gravida. This is an example of a link in a post. Donec id eleifend tortor, ac euismod felis. Aliquam varius tortor nibh, at dignissim lacus bibendum ac. Integer tincidunt arcu in justo tempor euismod.

Donec sit amet venenatis quam, vel fermentum ante. Phasellus efficitur maximus velit, id suscipit dolor ornare eget. Donec eu sem nec nulla fermentum tempus non quis tellus. Praesent fermentum euismod elit. Duis consequat scelerisque augue, vel interdum risus. Mauris eu aliquet nibh. Ut imperdiet eros at augue euismod finibus. Fusce eget massa nec arcu laoreet sodales. Maecenas dictum condimentum est, id feugiat odio consequat eget. Curabitur rhoncus ullamcorper dui ut tempor. Duis molestie magna urna. Maecenas non rutrum augue, sed pharetra turpis.

Duis euismod non dui a fermentum. Morbi maximus lacinia justo. Sed sodales sem sed arcu pretium pulvinar. Nam nec rhoncus mi. Integer sit amet aliquet dolor. Nulla efficitur vel purus ut luctus. Ut iaculis dolor at enim pulvinar, sit amet efficitur enim tristique. Nam nec nisl hendrerit, semper leo nec, rhoncus lorem. Aenean ultricies libero et hendrerit blandit. Pellentesque ultricies massa vestibulum, rutrum libero ac, ornare enim. Proin eget vestibulum massa, id ultricies magna. In ipsum nibh, malesuada sit amet dictum sed, consectetur eget elit. In ac risus iaculis, molestie ipsum nec, auctor nisi. Vestibulum ac auctor nisi. Donec ac ultrices est.

Cras sed arcu vel lorem hendrerit molestie eget non risus. Sed venenatis tempus suscipit. Curabitur nec risus in turpis faucibus lobortis non eu tortor. Nunc feugiat urna eget elementum finibus. Vestibulum ultrices tincidunt turpis, in hendrerit orci ultricies non. Mauris mi sapien, luctus et gravida at, euismod a ex. Duis aliquet sit amet orci nec ullamcorper. Vivamus nulla est, rutrum in orci vel, posuere faucibus lectus. Aliquam auctor enim orci, sed eleifend nisl imperdiet et. Curabitur auctor ultrices feugiat.

Duis euismod metus a lectus auctor venenatis. Phasellus dictum luctus leo sed consectetur. In auctor ac arcu eu pharetra. Ut faucibus sagittis ante a hendrerit. Sed efficitur quam est, at aliquam dui rhoncus at. Morbi lacinia gravida turpis vel rutrum. Maecenas sit amet augue ac odio viverra egestas id sed felis.

Stay Up to Date

Sign up below to receive post notifications & more!

Copyright © 2024 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue