Verdiepingsjaar

 

Leven en werken volgens je ware natuur

Tijdens de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku© leer je de kunst van forest bathing ofwel bosbaden. Aan de hand van de 8 Keltische jaarfeesten sluit je je aan op het rustgevende ritme van Moeder Aarde en kun je steeds meer vanuit je intuïtie gaan leven. Ook het intuïtief werken met groepen wordt grondig verkend met de hulp van de natuur. Zo brengen het bos, de bomen, wilde kruiden, bloemen en dieren je meer in contact met je ware natuur.

Bij sommige deelnemers groeit na dit magische jaar het verlangen om volledig te durven leven en werken vanuit hun ware natuur. Dit Verdiepingsjaar beantwoordt aan dit verlangen. Het biedt niet alleen inspirerende en praktische tools om de jaarfeesten nog meer in het dagelijkse leven te integreren, het leidt ook tot een (nog) vanzelfsprekender samenwerking met het universum. Diegenen die met anderen (willen) werken, ervaren dat de begeleiding meer als vanzelf gaat en aan gaat voelen als een tweede natuur. 


Wat leer je?

In dit jaar vervolg je je magische reis in en met de natuur. Daarbij verdiep je niet alleen je liefde voor het bos, de bomen, dieren en alles wat daar verder leeft, maar vooral ook de liefde voor jezelf.

De natuur verleidt je gedurende de 8 Keltische seizoenen opnieuw met haar rustgevende levensritme en leert je om (nog) beter voor jezelf te zorgen – zowel op fysiek, geestelijk als op zielsniveau. We werken niet alleen met de symboliek van inheemse bomen, planten en dieren, maar ook met inspirerende rituelen en ceremonies om de jaarfeesten in je dagelijks leven te integreren. Zo is er de masterclass ´Het Levensritme´, over het ritme van de natuur op alle niveaus – van onze eigen hartslag tot het ritme van een etmaal, een maand en een jaar. We betrekken daarbij ook het levenswiel, met de elementen, windrichtingen en seizoenen, zodat je dat actiever in je dagelijkse leven leert toe te passen.

In het eerste jaar heb je de helende werking van kruiden en bomen op lichaam en geest kunnen ervaren, in het Verdiepingsjaar ontdek je de helende effecten op zielsniveau. We verkennen dit aan de hand van ‘reukwerk’: het branden van inheemse kruiden en onderdelen van bomen en struiken. Dit is een oeroud en alchemistisch proces, waarbij het element Vuur de ziel van de plant bevrijdt uit het stoffelijke. Je leert de basisbeginselen van de verschillende technieken – het zogenaamde smudgen of räuchern (er bestaat helaas geen passend Nederlands woord!) – tijdens een workshop, waarbij we natuurlijk ook de andere elementen uitnodigen. Je ontvangt natuurlijk ook een starterskit, om zelf thuis mee te gaan werken. Tijdens deze workshop maken we ook een sjamanistische trancereis en leer je hoe je dat zelf thuis ook op een veilige en fijne manier kunt doen.

 

Ook dit jaar ontvang je elke lesdag weer de magische geleide visualisaties en meditaties in de natuur die je kent uit het eerste jaar.

Voorafgaand aan elke lesdag ontvang je steeds een nieuw hoofdstuk van een inspirerend en prachtig geïllustreerd E-book ‘De Jaarcyclus’, met inspiratie om elk jaarfeest stil te staan bij de specifieke symboliek van dat moment. Dit boek vormt een blijvend cadeau om je ook in de jaren na de opleiding steeds opnieuw aan te blijven sluiten op het ritme van de natuur.

De symboliek in de natuur helpt je om nog meer verborgen kanten van jezelf te ont-dekken. In de loop van dit jaar zul je, ondersteund door de elementen, windrichtingen en seizoenen, je krachtdier en/of -plant/boom en andere spirituele natuurgidsen, jouw unieke licht volledig durven laten schijnen op Aarde. Je zult ervaren dat je steeds meer in harmonie met jezelf leeft en daardoor ook steeds meer in harmonie met anderen en met de Aarde. 

In de Masterclass ‘Quest’ – een vervolg op de Medicine Walk van het eerste jaar – ont-dek je het prachtige en unieke cadeau dat jouw ziel hier op Aarde brengt. Daardoor zet je belangrijke stappen om volledig te gaan werken (en leven) vanuit die stralende eigenheid. Het universum wordt daarbij je vaste samenwerkingspartner.


Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is een vervolg op de opleiding tot Gids Shinrin Yoku©. Het certificaat van die opleiding stelt je in staat om je voor dit Verdiepingsjaar in te schrijven.

 

Certificering

Om het certificaat van dit Verdiepingsjaar te ontvangen, dien je volledig aan alle 8 lesdagen deel te nemen. Ook deze opleiding wordt weer feestelijk afgesloten met de officiële uitreiking van een bijzonder certificaat.


Praktische zaken

 • De lesdagen vinden op vaste dagen plaats, van 10 tot 16 uur (zie hieronder).
 • Wij onderscheiden ons door te werken in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers, omdat we persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vinden.
 • We werken ook nu weer buiten, in het bos. Het hele jaar door – dus ook in de herfst en de winter. De modules gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder). Alleen de workshop Smudgen met inheemse kruiden wordt binnen gegeven, in een inspirerende ruimte in Voorschoten.
 • Zorg net als in het eerste jaar voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • Iedere lesdag ontvang je een heerlijke vegan lunch van Hof van Duivenvoorde.
 • Het definitieve lesprogramma ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding.
 • Suggesties voor boeken ontvang je tijdens het jaar, steeds op maat, in lijn met de thematiek van de betreffende lesdag en/of je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Locatie

Ook dit Verdiepingsjaar vindt plaats op de twee prachtige, eeuwenoude landgoederen in de omgeving van Wassenaar/Voorschoten in het westen van Nederland. Eén lesdag bezoeken wij de duinen in Wassenaar. De workshop Smudgen met inheemse kruiden vindt plaats op een binnen-locatie in Voorschoten. De locaties zijn per auto goed te bereiken en je kunt er gratis parkeren. De landgoederen en binnen-locatie in Voorschoten zijn ook per OV bereikbaar, zij het niet altijd even snel (per bus of vanuit station Voorschoten per fiets). De natuurgebieden hebben verschillende in/uitgangen – gedurende de opleiding starten we vanuit verschillende punten, waarover je nader wordt geïnformeerd.


Studiebelasting

 • De opleiding bestaat uit 8 lesdagen van 10 tot 16 uur.
 • De studiebelasting tussen de lesdagen door is vergelijkbaar met die in het eerste jaar en volgt jouw behoefte. Hoe gemotiveerder je bent de inspiratie die je tijdens en tussen lesdagen van ons ontvangt in de praktijk te brengen, hoe meer effect je zult ervaren in je dagelijks leven. We adviseren je om dit jaar alleen te volgen als je voldoende tijd en ruimte vrij kunt maken. 

 

Jouw investering

De prijs voor dit jaar is inclusief:

 • 8 lesdagen door Natascha Boudewijn – oprichter van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • masterclasses ‘Het Levensritme’ en ‘Quest’ 
 • workshop ‘Smudgen met inheemse kruiden’, inclusief de Smudge-Starterskit en sjamanistische trancereis
 • prachtig geïllustreerd E-book ‘De Jaarcyclus‘, boordevol inspiratie voor een natuurlijke viering van elk jaarfeest
 • persoonlijke begeleiding tussen de lesdagen door
 • een kleine en hechte groep van gelijkgestemden 
 • Natascha’s inspirerende boek Leef met het seizoen‘, desgewenst gesigneerd
 • lesprogramma (aanbevolen literatuur wordt tijdens lesdagen gedeeld)
 • 8 heerlijke vegan lunches van Hof van Duivenvoorde
 • een aantal lesdagen bos-thee van het seizoen
 • feestelijke afsluiting
 • origineel certificaat

€ 1.795,-*)

*) deze prijs geldt voor de editie 2022 – 2023 en is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven. Betaal je als particulier? Dan is dit bedrag inclusief btw. 

Mogelijkheid tot vergoeding
Als je de opleiding doet in het kader van een studie of opleiding die gericht is op je (toekomstig) beroep, zijn de kosten mogelijk aftrekbaar bij de belasting. Je moet het voornemen hebben om (in de toekomst) inkomen te genereren uit deze opleiding. Kijk op de site van de Belastingdienst onder aftrek studiekosten voor de voorwaarden en de bedragen. Of bel met de Belastingtelefoon (0800 – 0543).

Wat deelnemers van dit jaar vonden…

Data nieuwe editie 2021 – 2022

Lesdag Jaarfeest Data
1. Mabon Vrijdag 1 oktober 2021
2. Samhain Vrijdag 5 november 2021
3. Yule/Midwinter Vrijdag 17 december 2021
4. Imbolc Vrijdag 4 februari 2022
5. Ostara Vrijdag 18 maart 2022
6. Beltane Vrijdag 29 april 2022
7. Litha/Midzomer Vrijdag 17 juni 2022
8. Lammas Vrijdag 26 augustus 2022

Nieuwe editie 2022 – 2023

De nieuwe editie van het Verdiepingsjaar (2021-2022) is volgeboekt. Heb je interesse om aan de komende editie, 2022 – 2023 mee te doen? Meld je via de button hieronder aan als geïnteresseerde, dan houden we je op de hoogte!

Het heeft geen zin om te reageren als je de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku aan de Academy niet hebt gevolgd. Deze opleiding is alleen voor (oud)deelnemers.


Klik hier voor de data van het huidige opleidingsjaar.

Copyright © 2021 Shinrin Yoku Academy