Verdiepingsjaar

Leven en werken volgens je ware natuur

Tijdens de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku© leerde je de kunst van forest bathing ofwel bosbaden. Aan de hand van de 8 Keltische jaarfeesten sloot je je aan op het rustgevende ritme van Moeder Aarde en kon je steeds meer vanuit je intuïtie gaan leven. Ook het intuïtief werken met groepen werd grondig verkend met de hulp van de natuur. Zo brachten het bos, de bomen, wilde kruiden, bloemen en dieren je meer in contact met je ware natuur.

De ervaring leert dat bij sommige deelnemers het verlangen om volledig te durven leven en werken vanuit hun ware natuur na dit jaar groeit. Deze nieuwe opleiding beantwoordt aan dit verlangen en voorziet in de behoefte om opnieuw een jaar lang op pad te gaan in de magie van de natuur. Het biedt 8 nieuwe, inspirerende dagen in de beschermde omgeving van het bos, in een groep met gelijkgestemden. Voor diegenen die inmiddels als Gids Shinrin Yoku© (of in een vergelijkbaar beroep) werken, zal dit verdiepingsjaar tot een vanzelfsprekender samenwerking met het universum leiden. De begeleiding van anderen gaat daardoor als vanzelf en voelt als een tweede natuur.


Wat leer je?

In dit jaar vervolg je je magische reis in en met de natuur. Daarbij verdiep je niet alleen je liefde voor het bos, de bomen, dieren en alles wat daar verder leeft, maar vooral ook de liefde voor jezelf.

De natuur verleidt je gedurende de 8 Keltische seizoenen opnieuw met haar rustgevende levensritme en leert je om (nog) beter voor jezelf te zorgen – zowel op fysiek, geestelijk als op zielsniveau. We werken niet alleen met de symboliek van inheemse bomen, planten en dieren, maar ook met inspirerende rituelen en ceremonies om de jaarfeesten in je dagelijks leven te integreren. Er is de Masterclass ´Het Levensritme´, over het ritme van de natuur op alle niveau´s – van onze eigen hartslag tot het ritme van een etmaal, een maand en een jaar. We betrekken daarbij ook het levenswiel, zodat je dat actiever in je leven leert toe te passen. Tijdens een andere lesdag ga je opnieuw in een Medicine Walk op pad. Je ontvangt ook in dit jaar elke lesdag weer inspirerende geleide visualisaties en meditaties in de natuur.

De symboliek in de natuur helpt je om nog meer verborgen kanten van jezelf te ont-dekken, zoals je zielskwaliteiten. Individueel en samen met de groep licht je de sluier van dat wat jou zo uniek en authentiek maakt steeds verder op, en zet je belangrijke stappen om volledig te gaan werken (en leven) vanuit die prachtige eigenheid. Het universum wordt daarbij je vaste samenwerkingspartner.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is een vervolg op de opleiding tot Gids Shinrin Yoku©. Het certificaat van die opleiding stelt je in staat om je voor dit verdiepingsjaar in te schrijven.


Certificering en praktijkexamen

Om het certificaat van dit verdiepingsjaar te ontvangen, dien je volledig aan alle 8 lesdagen deel te nemen. Ook deze opleiding wordt weer feestelijk afgesloten met de officiële uitreiking van een bijzonder certificaat.


Praktische zaken

 • De lesdagen vinden op vaste dagen plaats, van 10 tot 16 uur (zie hieronder).
 • Wij onderscheiden ons door te werken in kleine groepen van maximaal 6 personen omdat we persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vinden.
 • We werken ook nu weer buiten, in het bos. Het hele jaar door – dus ook in de herfst en de winter. De modules gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder).
 • Zorg net als in het eerste jaar voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • Iedere lesdag ontvang je weer een heerlijke vegetarische lunch met natuurlijke ingrediënten (uit de keuken van Greendelicious).
 • Het definitieve lesprogramma inclusief de literatuurlijst ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding.

Locatie

Ook dit verdiepingsjaar vindt plaats op de twee prachtige, eeuwenoude landgoederen in de omgeving van Wassenaar/Voorschoten in het drukke westen van Nederland. Ze zijn per auto goed te bereiken en je kunt er gratis parkeren. De landgoederen zijn ook per OV bereikbaar, zij het niet altijd even snel (per bus of vanuit station Voorschoten per fiets). De natuurgebieden hebben verschillende in/uitgangen – gedurende de opleiding starten we vanuit verschillende punten, waarover je nader wordt geïnformeerd.


Studiebelasting

 • De opleiding bestaat uit 8 lesdagen van 10 tot 16 uur.
 • De studiebelasting tussen de lesdagen door is vergelijkbaar met die in het eerste jaar en volgt jouw behoefte. Hoe gemotiveerder je bent de inspiratie die je tijdens en tussen lesdagen van ons ontvangt in de praktijk te brengen, hoe meer effect je zult ervaren in je dagelijks leven.
 • We raden je aan de boeken op de literatuurlijst te lezen.

Jouw investering

De prijs voor deze jaaropleiding is inclusief:

 • 8 lesdagen door Natascha Boudewijn – oprichter van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • Masterclass ‘Het Levensritme’ en Medicine Walk met persoonlijke begeleiding bij de voorbereiding en na afloop
 • 8 recepten voor smudges met inheemse kruiden en natuurlijke ingrediënten + inspiratie voor jouw jaarfeestaltaar
 • persoonlijke begeleiding tussen de lesdagen door
 • gesigneerd exemplaar van het nieuwe boek Leef met het seizoen
 • lesprogramma & literatuurlijst
 • jaarkaart 2020 van beide landgoederen
 • 8 heerlijke vegetarische Greendelicious lunches
 • een aantal lesdagen bos-thee van het seizoen
 • feestelijke afsluiting
 • origineel certificaat

€ 1.495,-*)

*) deze prijs is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven en inclusief btw voor particulieren. De prijs geldt voor het studiejaar 2019-2020 en zal in studiejaar 2020-2021 € 1.595,- bedragen.

Mogelijkheid tot vergoeding
Als je de opleiding doet in het kader van een studie of opleiding die gericht is op je (toekomstig) beroep, zijn de kosten mogelijk aftrekbaar bij de belasting. Je moet het voornemen hebben om (in de toekomst) inkomen te genereren uit deze opleiding. Kijk op de site van de Belastingdienst onder aftrek studiekosten voor de voorwaarden en de bedragen. Of bel met de Belastingtelefoon (0800 – 0543).

Data opleidingsjaar 2019 – 2020

Dit verdiepingsjaar is exclusief voor slechts 6 deelnemers, dus één groep. Deze groep is inmiddels volgeboekt.

Lesdag Data Groep I
Donderdag
1 26 september 2019
2 7 november 2019
3 19 december 2019
4 16 januari 2020
5 12 maart 2020
6 23 april 2020
7 4 juni 2020
8 27 augustus 2020 

Aanmelden ‘Leven en werken volgens je ware natuur’

De groep is volgeboekt, het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor het opleidingsjaar 2019-2020.

Copyright © 2019 Shinrin Yoku Academy