Verdiepingsjaar

 

Leven en werken volgens je ware natuur

Tijdens de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku© leer je de kunst van forest bathing ofwel bosbaden. Aan de hand van de 8 Keltische jaarfeesten sluit je je aan op het rustgevende ritme van Moeder Aarde en kun je steeds meer vanuit je intuïtie gaan leven. Ook het intuïtief werken met groepen wordt grondig verkend met de hulp van de natuur. Zo brengen het bos, de bomen, wilde kruiden, bloemen en dieren je meer in contact met je ware natuur. Bij sommige deelnemers groeit na dit magische jaar het verlangen om volledig te durven leven en werken vanuit hun ware natuur. Dit Verdiepingsjaar beantwoordt aan dit verlangen. Het biedt niet alleen inspirerende en praktische tools om de jaarfeesten nog meer in het dagelijkse leven te integreren, het leidt ook tot een (nog) vanzelfsprekender samenwerking met het universum. Diegenen die met anderen (willen) werken, ervaren dat de begeleiding meer als vanzelf gaat en aan gaat voelen als een tweede natuur.


Wat leer je?

In dit jaar vervolg je je magische reis in en met de natuur. Daarbij verdiep je niet alleen je liefde voor het bos, de bomen, dieren en alles wat daar verder leeft, maar vooral ook de liefde voor jezelf. De natuur verleidt je gedurende de 8 Keltische seizoenen opnieuw met haar rustgevende levensritme en leert je om (nog) beter voor jezelf te zorgen – zowel op fysiek, geestelijk als op zielsniveau. We werken niet alleen met de symboliek van inheemse bomen, planten en dieren, maar ook met inspirerende rituelen en ceremonies om de jaarfeesten in je dagelijks leven te integreren. Zo is er de masterclass ´Het Levensritme´, over het ritme van de natuur op alle niveaus – van onze eigen hartslag tot het ritme van een etmaal, een maand en een jaar. We betrekken daarbij natuurlijk ook het levenswiel, een levend kompas, waarin je de elementen, windrichtingen, maanstanden en seizoenen op een nog dieper niveau leert uit te nodigen als gidsen in je dagelijkse leven.

 

 • In het eerste jaar heb je de helende werking van kruiden en bomen op lichaam en geest kunnen ervaren, in het Verdiepingsjaar ontdek je de helende effecten op zielsniveau. We verkennen dit aan de hand van ‘reukwerk’: het branden van inheemse kruiden en onderdelen van bomen en struiken. Dit is een oeroud en alchemistisch proces, waarbij het element Vuur de ziel van de plant bevrijdt uit het stoffelijke. Je leert de basisbeginselen van de verschillende technieken – het zogenaamde smudgen of räuchern (er bestaat helaas geen passend Nederlands woord!) – tijdens een workshop, waarbij de andere elementen vanzelfsprekend ook een rol spelen.
 • Je ontvangt als deelnemer van dit jaar een starterskit, om zelf thuis mee te gaan werken. Tijdens deze workshop maken we ook een sjamanistische trancereis en leer je hoe je dat zelf thuis op een veilige en fijne manier kunt doen. Gedurende het jaar ontvang je bij elk jaarfeest nieuwe inspiratie om zelf je eigen seizoens-smudge samen te stellen van inheemse planten.
 • In de Masterclass ‘Quest’ – een vervolg op de Medicine Walk van het eerste jaar – ont-dek je het prachtige en unieke cadeau dat jouw ziel hier op Aarde brengt. Daardoor zet je belangrijke stappen om volledig te gaan werken (en leven) vanuit die stralende eigenheid. Het universum wordt daarbij je vaste samenwerkingspartner.
 • Ook dit jaar ontvang je elke lesdag weer de magische geleide visualisaties en meditaties in de natuur die je kent uit het eerste jaar.
 • Dit jaar biedt slechts plaats aan 6 deelnemers in één groep; de persoonlijke aandacht van docent Natascha Boudewijn is daarmee gegarandeerd. 

Concluderend: de symboliek in de natuur helpt je om nog meer verborgen kanten van jezelf te ont-dekken. In de loop van dit jaar zul je, ondersteund door de elementen, windrichtingen en seizoenen, je krachtdier en/of -plant/boom en andere spirituele natuurgidsen, jouw unieke licht steeds meer durven laten schijnen op Aarde. Je zult ervaren dat je in toenemende mate in harmonie met jezelf leeft en daardoor ook steeds meer in harmonie met anderen en met de Aarde.


Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is een vervolg op de opleiding tot Gids Shinrin Yoku©. Het certificaat van die opleiding stelt je in staat om je voor dit Verdiepingsjaar in te schrijven.


Certificering

Om het certificaat van dit Verdiepingsjaar te ontvangen, dien je volledig aan alle 8 lesdagen deel te nemen. Ook deze opleiding wordt weer feestelijk afgesloten met de officiële uitreiking van een bijzonder certificaat.


Praktische zaken

 • De lesdagen vinden op vaste dagen plaats, van 10 tot 16 uur (zie hieronder).
 • Wij onderscheiden ons door te werken in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers, omdat we persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vinden.
 • We werken ook nu weer buiten, in het bos. Het hele jaar door – met uitzondering van lesdag 2 (Samhain, in november, waarbij we te gast zijn op een nader te bepalen (binnen)locatie). De modules gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder). 
 • Zorg net als in het eerste jaar voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • Iedere lesdag ontvang je een heerlijke vegan lunch van Hof van Duivenvoorde.
 • Het definitieve lesprogramma ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding.
 • Suggesties voor boeken ontvang je tijdens het jaar, steeds op maat, in lijn met de thematiek van de betreffende lesdag en/of je eigen persoonlijke ontwikkeling.

 

Locaties

Ook dit Verdiepingsjaar vindt plaats op de twee prachtige, eeuwenoude landgoederen in de omgeving van Wassenaar/Voorschoten in het westen van Nederland. Eén lesdag bezoeken wij de duinen in Wassenaar. De tweede lesdag zijn wij te gast op een nader te bepalen locatie voor onder andere de workshop Smudgen met inheemse kruiden.

De landgoederen in Voorschoten zijn ook per OV bereikbaar, zij het niet altijd even snel (per bus of vanuit station Voorschoten per fiets). De natuurgebieden hebben verschillende in/uitgangen – gedurende de opleiding starten we vanuit verschillende punten, waarover je nader wordt geïnformeerd. Het duingebied in Wassenaar is per OV moeilijker te bereiken, echter is het meestal mogelijk om mee te rijden met één van de andere deelnemers.


Studiebelasting

 • De opleiding bestaat uit 8 lesdagen van 10 tot 16 uur.
 • De studiebelasting tussen de lesdagen door is vergelijkbaar met die in het eerste jaar en volgt jouw behoefte. Hoe gemotiveerder je bent de inspiratie die je tijdens en tussen lesdagen van ons ontvangt in de praktijk te brengen, hoe meer effect je zult ervaren in je dagelijks leven. We adviseren je om dit jaar alleen te volgen als je voldoende tijd en ruimte vrij kunt maken.

Jouw investering

De prijs voor dit jaar is inclusief:

 • 8 lesdagen door Natascha Boudewijn – oprichter van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • masterclasses ‘Het Levensritme’ en ‘Mini-quest’
 • workshop ‘Smudgen met inheemse kruiden’, inclusief de Smudge-Starterskit en sjamanistische trancereis
 • prachtig geïllustreerd E-book ‘De Jaarcyclus‘, boordevol inspiratie voor een natuurlijke viering van elk jaarfeest (zie hieronder)
 • persoonlijke begeleiding tussen de lesdagen door
 • een kleine en hechte groep van gelijkgestemden
 • Natascha’s inspirerende boek Leef met het seizoen‘, desgewenst gesigneerd (zie afbeelding hierboven)
 • lesprogramma (aanbevolen literatuur wordt tijdens lesdagen gedeeld)
 • 8 heerlijke vegan lunches van Hof van Duivenvoorde
 • een aantal lesdagen bos-thee van het seizoen
 • feestelijke afsluiting
 • origineel certificaat

De prijs voor editie 2022 – 2023 wordt momenteel nader bepaald en bij de opening van de registratie in het voorjaar van 2022 bekendgemaakt.

E-book De Jaarcyclus

Voorafgaand aan elke lesdag ontvang je steeds een nieuw hoofdstuk van het prachtig geïllustreerde E-book ‘De Jaarcyclus’, om elk jaarfeest ook in je dagelijkse leven stil te staan bij de specifieke symboliek van dat moment. Met inspiratie voor je eigen bosaltaar, smudge-mixen van inheemse kruiden en seizoens-uitnodigingen. 

Dit boek vormt een blijvend cadeau om je ook in de jaren na de opleiding steeds opnieuw aan te blijven sluiten op het ritme van de natuur.Wat deelnemers van dit jaar vonden…

“Wat ik zo geweldig vond, was de masterclass Het Levensritme, waardoor ik me nog intenser kon aansluiten op het ritme van de seizoenen, de jaarfeesten”.

Naomi Mulder, Den Haag


“Ik verwierf diepere inzichten en ben als mens echt gegroeid. Ik kan me intenser verbinden met het Universum”.

Griet Dewitte, Brugge, België


“Het allerfijnste aan dit jaar vond ik de masterclass Het Levensritme, waarin we leerden werken met het levenswiel, waardoor ik nu de kwaliteiten van de windrichtingen en de elementen in mijn leven uit kan nodigen. Maar ook de mini-quest in de duinen, de inspiratie uit het E-book, de begeleiding van Natascha en de groep waren onvergetelijk”.

Suzan Krabben, Rosmalen.

 


Data huidige editie 2021 – 2022

Lesdag Jaarfeest Data
     
1. Mabon Vrijdag 1 oktober 2021
2. Samhain Vrijdag 5 november 2021
3. Yule/Midwinter Vrijdag 17 december 2021  
4. Imbolc Vrijdag 4 februari 2022
5. Ostara Vrijdag 18 maart 2022
6. Beltane Vrijdag 29 april 2022
7. Litha/Midzomer Vrijdag 17 juni 2022
8. Lammas Vrijdag 26 augustus 2022

Nieuwe editie 2022 – 2023

Heb je interesse om aan de komende editie, 2022 – 2023 mee te doen? Meld je via de button hieronder aan als geïnteresseerde, dan ontvang je bericht zodra de registratie wordt geopend. Elk jaar zijn er slechts 6 plaatsen beschikbaar voor dit Verdiepingsjaar. Mochten er meer aanmeldingen binnen komen, dan zal er worden geloot. 

Het heeft geen zin om te reageren als je de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku aan de Academy niet hebt gevolgd. Deze opleiding is alleen voor (oud)deelnemers.

Copyright © 2022 Shinrin Yoku Academy