Verdiepingsjaar

Leven en werken volgens je ware natuur

Tijdens de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku© leer je de kunst van forest bathing ofwel bosbaden. Aan de hand van de 8 Keltische jaarfeesten sluit je je aan op het rustgevende ritme van Moeder Aarde en kun je steeds meer vanuit je intuïtie gaan leven. Ook het intuïtief werken met groepen wordt grondig verkend met de hulp van de natuur. Zo brengen het bos, de bomen, wilde kruiden, bloemen en dieren je meer in contact met je ware natuur.

Bij sommige deelnemers groeit na dit magische jaar het verlangen om volledig te durven leven en werken vanuit hun ware natuur. Dit verdiepingsjaar beantwoordt aan dit verlangen. Het biedt niet alleen inspirerende en praktische tools om de jaarfeesten nog meer in het dagelijkse leven te integreren, het leidt ook tot een (nog) vanzelfsprekender samenwerking met het universum. De begeleiding van anderen gaat daardoor als vanzelf en voelt als een tweede natuur.


Wat leer je?

In dit jaar vervolg je je magische reis in en met de natuur. Daarbij verdiep je niet alleen je liefde voor het bos, de bomen, dieren en alles wat daar verder leeft, maar vooral ook de liefde voor jezelf.

De natuur verleidt je gedurende de 8 Keltische seizoenen opnieuw met haar rustgevende levensritme en leert je om (nog) beter voor jezelf te zorgen – zowel op fysiek, geestelijk als op zielsniveau. We werken niet alleen met de symboliek van inheemse bomen, planten en dieren, maar ook met inspirerende rituelen en ceremonies om de jaarfeesten in je dagelijks leven te integreren. Er is de Masterclass ´Het Levensritme´, over het ritme van de natuur op alle niveau´s – van onze eigen hartslag tot het ritme van een etmaal, een maand en een jaar. We betrekken daarbij ook het levenswiel, zodat je dat actiever in je leven leert toe te passen.

In het eerste jaar heb je de helende werking van kruiden en bomen op lichaam en geest kunnen ervaren, in het verdiepingsjaar ontdek je de helende effecten op zielsniveau. We doen dat door het branden van inheemse kruiden en onderdelen van bomen en struiken, een alchemistisch proces waarbij het vuur de ziel van de plant bevrijdt uit het stoffelijke. Je leert de basisbeginselen van de oeroude techniek – het zogenaamde smudgen of räuchern (er bestaat helaas geen passend Nederlands woord!) met inheemse, helende planten – tijdens een workshop. Je ontvangt ook een basisset om meteen zelf thuis aan de slag te kunnen gaan. Tijdens deze workshop maken we ook een sjamanistische trancereis en leer je hoe je dat zelf thuis ook op een veilige en fijne manier kunt doen.

Ook dit jaar ontvang je elke lesdag weer de magische geleide visualisaties en meditaties in de natuur die je kent uit het eerste jaar.

 

Voorafgaand aan elke lesdag ontvang je steeds een nieuw hoofdstuk van een inspirerend en prachtig geïllustreerd E-book ‘De Jaarcyclus’, met inspiratie om elk jaarfeest stil te staan bij de specifieke symboliek van dat moment. Dit boek vormt een blijvend cadeau om je ook in de jaren na de opleiding steeds opnieuw aan te blijven sluiten op het ritme van de natuur.

De symboliek in de natuur helpt je om nog meer verborgen kanten van jezelf te ont-dekken, zoals je zielskwaliteiten. Individueel en samen met de groep licht je de sluier van dat wat jou zo uniek en authentiek maakt steeds verder op, en zet je belangrijke stappen om volledig te gaan werken (en leven) vanuit die prachtige eigenheid. Het universum wordt daarbij je vaste samenwerkingspartner.


Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is een vervolg op de opleiding tot Gids Shinrin Yoku©. Het certificaat van die opleiding stelt je in staat om je voor dit verdiepingsjaar in te schrijven.


Certificering en praktijkexamen

Om het certificaat van dit verdiepingsjaar te ontvangen, dien je volledig aan alle 8 lesdagen deel te nemen. Ook deze opleiding wordt weer feestelijk afgesloten met de officiële uitreiking van een bijzonder certificaat.


Praktische zaken

 • De lesdagen vinden op vaste dagen plaats, van 10 tot 16 uur (zie hieronder).
 • Wij onderscheiden ons door te werken in kleine groepen van maximaal 6 personen omdat we persoonlijke aandacht en een vertrouwelijke sfeer belangrijk vinden.
 • We werken ook nu weer buiten, in het bos. Het hele jaar door – dus ook in de herfst en de winter. De modules gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder).
 • Zorg net als in het eerste jaar voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • Iedere lesdag ontvang je weer een heerlijke vegetarische lunch met natuurlijke ingrediënten (uit de keuken van Greendelicious).
 • Het definitieve lesprogramma inclusief de literatuurlijst ontvang je twee weken voor aanvang van de opleiding.

Locatie

Ook dit verdiepingsjaar vindt plaats op de twee prachtige, eeuwenoude landgoederen in de omgeving van Wassenaar/Voorschoten in het drukke westen van Nederland. Ze zijn per auto goed te bereiken en je kunt er gratis parkeren. De landgoederen zijn ook per OV bereikbaar, zij het niet altijd even snel (per bus of vanuit station Voorschoten per fiets). De natuurgebieden hebben verschillende in/uitgangen – gedurende de opleiding starten we vanuit verschillende punten, waarover je nader wordt geïnformeerd.


Studiebelasting

 • De opleiding bestaat uit 8 lesdagen van 10 tot 16 uur.
 • De studiebelasting tussen de lesdagen door is vergelijkbaar met die in het eerste jaar en volgt jouw behoefte. Hoe gemotiveerder je bent de inspiratie die je tijdens en tussen lesdagen van ons ontvangt in de praktijk te brengen, hoe meer effect je zult ervaren in je dagelijks leven.
 • We raden je aan de boeken op de literatuurlijst te lezen.

Jouw investering

De prijs voor deze jaaropleiding is inclusief:

 • 8 lesdagen door Natascha Boudewijn – oprichter van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • Masterclass ‘Het Levensritme’ en Quest met persoonlijke begeleiding bij de voorbereiding en na afloop
 • Workshop ‘Smudgen/räuchern met inheemse kruiden’, inclusief basisset (stoofje met inheemse kruiden) en sjamanistische trancereis
 • Prachtig geïllustreerd E-book ‘De Jaarcyclus‘, met inspiratie voor de viering van elk jaarfeest
 • persoonlijke begeleiding tussen de lesdagen door
 • gesigneerd exemplaar van het nieuwe boek Leef met het seizoen
 • lesprogramma & literatuurlijst
 • jaarkaart voor beide landgoederen
 • 8 heerlijke vegetarische Greendelicious lunches
 • een aantal lesdagen bos-thee van het seizoen
 • feestelijke afsluiting
 • origineel certificaat

€ 1.595,-*)

*) deze prijs is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven en inclusief btw voor particulieren. 

Mogelijkheid tot vergoeding
Als je de opleiding doet in het kader van een studie of opleiding die gericht is op je (toekomstig) beroep, zijn de kosten mogelijk aftrekbaar bij de belasting. Je moet het voornemen hebben om (in de toekomst) inkomen te genereren uit deze opleiding. Kijk op de site van de Belastingdienst onder aftrek studiekosten voor de voorwaarden en de bedragen. Of bel met de Belastingtelefoon (0800 – 0543).

Nieuwe editie 2020 – 2021

In oktober van dit jaar gaat er weer één groep van het verdiepingsjaar van start. Ook dit jaar is deze opleiding dus nog exclusief voor slechts 6 deelnemers! De inschrijving wordt dit voorjaar geopend. Volg je momenteel de jaaropleiding of heb je die eerder al afgerond en ben je geïnteresseerd in dit verdiepingsjaar? Meld je dan via deze link aan voor de geïnteresseerdenlijst. We sturen je een mail zodra het mogelijk is om je in te schrijven.


Data opleidingsjaar 2019 – 2020

Dit verdiepingsjaar is exclusief voor slechts 6 deelnemers, dus één groep. Deze groep is inmiddels volgeboekt.

Lesdag Data Groep I
Donderdag
1 26 september 2019
2 7 november 2019
3 19 december 2019
4 16 januari 2020
5 12 maart 2020
6 23 april 2020
7 4 juni 2020
8 27 augustus 2020 

Aanmelden ‘Leven en werken volgens je ware natuur’

De groep is volgeboekt, het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor het opleidingsjaar 2019-2020.

Copyright © 2020 Shinrin Yoku Academy