Reinigende thee van inzicht

Met brandnetel en berk

Moeder Natuur helpt je om je lichaam, geest en ziel te reinigen: de planten die je de komende tijd in het bos vindt, zijn daar het levende bewijs van.

Brandnetel
Brandnetels zijn een wonder van de natuur: ze reinigen je bloed, werken ontgiftend en zijn heilzaam voor je hele wezen. Dit ‘onkruid’ helpt je ook om beter te aarden en zorgt er zo voor dat je beter bij jezelf kunt blijven. Pluk de toppen, die smaken het best en zo stimuleer je ook de groei van de plant.

Berk
De berk is de boom van inzicht, licht en onvoorwaardelijke liefde. Van oudsher het symbool van de ontwakende natuur, is deze boom in de lente een van de eersten waaraan weer blad verschijnt. De blaadjes kun je het beste plukken in mei en juni, dan bevatten ze de meeste kracht. Ze reinigen je bloed en hebben een ontstekingsremmende werking. Hoewel de blaadjes meestal weer aangroeien, kun je het best van verschillende bomen plukken, om afzonderlijke bomen niet te veel te belasten.

Zelf plukken of kopen
Je kunt de ingrediënten zelf verzamelen, maar ze zijn ook in biologische kwaliteit te koop bij Het Blauwe Huis!  

Ritueel
Bereid deze magische, reinigende thee van inzicht in februari en maart af en toe met aandacht voor jezelf, als ritueel om de bijzondere, prille lentetijd van het jaar bewust voor jezelf te markeren. Je kunt deze thee natuurlijk ook als onderdeel van je lente-detox bereiden. Let wel op: drink deze thee met mate – net als andere gerechten en drankjes bereid van kruiden.


Recept

Voor 1 kop thee van circa 150 ml meng je:

  • 1 eetlepel vers brandnetelblad of 1 theelepel gedroogd
  • 1 eetlepel vers berkenblad of 1 theelepel gedroogd

Tijdens het bereiden van de thee kun je de planten helpen herinneren aan hun kracht. Terwijl je de thee bereid spreek je de helende eigenschappen hardop uit en nodigt de plant uit zich dit te herinneren en de kracht aan jou te schenken.

Breng water aan de kook en laat het iets afkoelen. Voeg de ingrediënten toe en laat afgedekt circa 10 minuten trekken. Haal de ingrediënten eruit en drink de thee met aandacht op, door kleine slokjes te nemen en je te verbinden met de kracht van deze twee planten. Ervaar wat er in je lichaam gebeurt en of er emoties zijn.

Uit Het kleine shinrin-yoku boek van Natascha Boudewijn

Let op: drink deze thee met mate – net als andere gerechten en drankjes bereid van kruiden

Copyright © 2024 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue