Rachel de Vries


“Mother Earth is not just your environment, she is not outside of you. You carry Mother Earth within you”.

– Thich Nhat Hanh –

Rachel de Vries (1963) ontdekte de helende kracht van het bos in 2007 op Kalimantan. Het ging destijds niet goed met haar. Ze besloot om vrijwilligerswerk op Indonesisch Borneo te gaan doen. Om de leefomgeving van de orang-oetan te beschermen, plantte ze nieuwe bomen aan en hielp ze bij de bouw van een wachterspost tegen stropers en illegale houtkap. Rachel: “Het was een prachtige, maar zware periode, zowel fysiek als emotioneel. We waren te gast bij de plaatselijke Dayak-bevolking en leefden primitief. Ik waste me met het water uit de rivier en sliep ’s nachts soms in een hangmat. We volgden het ritme van de natuur. Maar juist dit intense samenzijn met het tropisch regenwoud bracht mij stapje voor stapje weer in contact met mezelf. Daardoor kon ik mijn verdriet toelaten en een nieuwe balans vinden”.

In 2019 kwam de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku op Rachels pad. Hoewel zij in de tekst op deze site haar eigen ervaringen in Kalimantan herkende, voelde het toch als een sprong in het diepe. Uiteindelijk werd het een magische reis, zowel in als mét de natuur. Rachel: “Door de opleiding tot Gids heb ik mij daadwerkelijk leren openen voor de helende kracht van de natuur en kennis kunnen maken met het ritme van de seizoenen van onze verre voorouders”. Nadat zij haar certificering had behaald, verdiepte ze in het vervolgjaar haar samenwerking met het bos en alles wat daar leeft. Sinds 2021 verbindt Rachel anderen ook met de kracht en magie van de natuur en geeft zij workshops shinrin yoku voor de Academy.

Daarbij maakt zij ook nog steeds gebruik van haar ervaringen in Indonesië. Rachel: “de Dayak leerden mij dat we het regenwoud met respect moeten behandelen en dat we daarom altijd ‘permissie’ – toestemming dus – moeten vragen om het te betreden. Dat doen we bij de Academy ook zo. Het bos is voor ons geen groen ‘decor’ om een wandelingetje in te maken, maar iets levends, inclusief een ‘spirit‘. Dat ervoer ik destijds door met de plaatselijke bevolking door de jungle te lopen en via mijn zintuigen te observeren en te ervaren. En dat doe ik nu ook in de Nederlandse bossen. Want om je te verbinden met de natuur hoef je niet ver te reizen. Dat kan ook hier, zelfs in verstedelijkte gebieden met kleine stukjes groen. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is je te willen en durven openen. En dat is precies waar ik anderen graag in begeleid”.


Rachel bij de Academy

Rachel geeft vanuit de Academy workshops shinrin yoku op vrijdagen, op een prachtig oud landgoed in Wassenaar (klik hier voor de data en om te boeken!).


Achtergrond

Rachel heeft zowel Nederlandse als Indonesische roots en groeide op aan de kust van Zuid-Holland. Nog steeds is het strand haar dierbaar en neemt ze bijna wekelijks een verfrissende duik in zee (ja, ook in herfst en winter!). Naast haar werk in het bos is Rachel personeelsadviseur bij het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Ook daar begeleidt ze mensen, bijvoorbeeld tijdens introductiedagen voor nieuwe medewerkers en in workshops op het vlak van vitaliteit en werkgeluk. Rachel woont met haar man Kees en hond Doutzen in het hart van Den Haag. Ze is trotse moeder van dochter Muriel en oma van ‘kleinmeis’ Robyn.

Meer informatie

Je kunt Rachel volgen via haar Instagramaccount Bosfluisteringen.

Copyright © 2024 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue