Mariska Slappendel


“Look deep into nature and then you will understand everything better”.

– Albert Einstein –

Velen dromen er alleen van, Mariska Slappendel (1973) deed het: ze nam ontslag zonder een plan voor haar toekomst te hebben. Ze volgde haar intuïtie en meldde zich aan voor de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku aan de Academy. Het bos trakteerde Mariska vervolgens op inzichten die haar leven definitief zouden veranderen…

Want hoe was het mogelijk dat een volwassen, behoorlijk rationele vrouw met een juridische achtergrond, als een kind door het bos dwaalde, met bomen in gesprek raakte en dieren ontmoette die haar belangrijke levenslessen leerden? Mariska: “Steeds als ik in het bos was, ervoer ik gelukzaligheid, verwondering en ontzag. Ik werd als het ware deel van een groter geheel en voelde mij opgenomen in het bos. De bomen en dieren leerden me om mijn verwachtingen los te laten. Om gewoon mijn intuïtie te volgen en erop te vertrouwen dat alles goed zou komen”.

Niet dat het altijd makkelijk was. Want, rationeel als zij is, vroeg Mariska zich al snel af of zij niet in een droomwereld leefde. “Dit kon toch geen realiteit zijn!”, zegt ze nu lachend. Maar na verloop van tijd merkte ze dat deze manier van leven juist wél haar realiteit is. “De natuur nam mij aan de hand en bracht mij thuis bij wie ik werkelijk ben”.


Want de liefde voor de natuur zat er van jongs af aan al in bij Mariska. Als kind in het Groene Hart woelde ze al graag met haar handjes door de aarde en stopte de zakken van haar schortjes – door haar oma genaaid- vol levende wormen. Als jong volwassene koos zij niet voor niets de specialisatie milieurecht tijdens haar rechtenstudie. Mariska: “Ik wilde de Aarde redden, maar het liep anders. Ik kwam als jurist in de bouwwereld terecht! Pas nu, bijna twee decennia later, heeft het bos me laten inzien dat de tijd is aangebroken om mijn hart te volgen. Naast mijn werk voor de Academy zet ik mij in voor de Stichting Eetbaar Park, waar we anderen met onze tuinen willen inspireren en informeren over de principes van permacultuur. Permacultuur is goed voor de Aarde én goed voor ons, mensen. Als we weer leren om samen te werken met de natuur, in plaats van haar te bestrijden, kunnen we de overvloed delen met alles wat leeft op onze prachtige planeet. Daar geloof ik in!”.


Mariska bij de Academy

Mariska geeft vanuit de Academy workshops shinrin yoku op prachtige oude landgoederen in Wassenaar en Den Haag (klik hier voor de data en om te boeken!). Zij woont met haar vriend Jurgen in Den Haag en droomt van een boerderijtje met een groot stuk grond en een paar kippen, schapen en geiten. Voorlopig kan zij de stad nog niet missen – en de stad haar ook niet, gezien haar werk voor duurzaam voedsel in de stad.


Achtergrond

Mariska studeerde rechten in Amsterdam met als specialisatie milieurecht. Zij werkte bijna 20 jaar in verschillende functies in de bouwsector, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven.

Mariska is voorzitter van de Stichting Eetbaar Park in Den Haag en is ook bij andere initiatieven op het vlak van duurzaam voedsel actief. Zo werkt zij met andere betrokkenen aan de groeiende beweging van mensen en organisaties in en om Den Haag, die zich inzetten voor een lokaler, eerlijk en gezond voedselsysteem.


Meer informatie

De website van Mariska’s eigen bedrijf ‘Sjella‘ [fonetische uitspraak van källa, ofwel ‘bron’ in het Zweeds] is in ontwikkeling. De link vind je hier zodra de site online is!

Copyright © 2020 Shinrin Yoku Academy