Didier Anthonis


“Go home to nature and let nature heal you.”

– Thich Nath Hanh –

Als Antwerpse stadsjongen was Didier Anthonis (1967) op elk vrij moment in het park Rivierenhof te vinden. Na school, in de weekends en tijdens de vakanties voetbalde hij er met zijn vrienden. “Ik woon nu al zo’n 30 jaar niet meer in Antwerpen, maar het wonderlijke is dat dit stadspark met zijn prachtige bomen nog steeds voelt als thuis. En ik hoef er niet eens fysiek te zijn: zelfs als ik alleen maar aan het park denk, ruik ik het gras waar ik in terechtkwam als ik een duik nam om de bal te stoppen. Als kind was dit voor mij ‘normaal’, maar pas als volwassene besef ik hoe veilig, beschermd en geborgen ik mij daar altijd heb gevoeld. Dat gevoel van thuis zijn in de natuur heb ik hervonden tijdens de jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku”.

Door zich een jaar lang onder te dompelen in de natuur, lukte het Didier als (toen nog!) behoorlijk rationele Defensie-man om contact te maken met zijn intuïtie. “Ik kwam stap voor stap, laag voor laag, uit mijn hoofd en terug bij mijn ware natuur. De eeuwig weerkerende jaarcyclus van kiemen, groeien, bloeien, rijpen, loslaten, rusten en niet-weten, bracht bovendien zoveel harmonie in mijn leven. Ik heb nu – ook als ik niet in het bos ben- oog voor de tekens die het universum mij aanreikt om mij te helpen mijn richting in het leven te vinden”.


In de workshops die hij voor de Academy geeft, wil Didier anderen niet alleen meenemen in de ontspanning en het verstillen in de natuur, maar wil hij deelnemers die daarvoor openstaan ook begeleiden om het gevoel van thuiskomen te ervaren. “Moeilijk is dat eigenlijk niet”, lacht hij, “als je je maar wilt openen voor wat de natuur jou wil geven. Ik help jou samen met het bos om uit je hoofd te komen en vanuit je intuïtie te gaan waarnemen!”


Didier bij de Academy

Didier begeleidt workshops Shinrin Yoku in de prachtige Gerheserbossen rondom Ham, in de Limburgse Kempen in België: (klik hier voor de data en om te boeken!). Hij fietst er dagelijks doorheen als hij naar zijn werk gaat. Didier woont zelf ook in Ham, met echtgenote Kristien en hun jongste zoon Jurn.


Achtergrond

Naast zijn werk voor de Academy is Didier officier bij Defensie in België. Gestationeerd op legerbasis Leopoldsburg, werkte hij in leidinggevende functies binnen een gevechtseenheid en later als lesgever en leidinggevende in opleidingsfuncties. Na de geboorte van zijn jongste zoon, die meer zorg nodig had, richtte hij zich primair op het opleiden van militairen zodat hij niet meer langdurig van huis zou zijn. Zijn ontwikkeling als lesgever evolueerde van het onderrichten van ‘hard skills’ zoals militair materiaal en het gebruik daarvan, naar ‘soft skills’ zoals interpersoonlijke communicatie, leiderschap en coachen. Daarbij kwam hij in contact met mindfulness. Hij volgde de opleiding tot Mindfulness Trainer en verzorgt sinds 2015 zelf ook mindfulness trainingen. Sinds 2018 heeft hij mindfulness ook bij Defensie geïntroduceerd, waarbij hij nauw samenwerkt met het Leuvens Mindfulness Center.


Meer informatie

De website van Didier’s eigen praktijk Inzicht is nog in ontwikkeling. Zodra de site gelanceerd is, vind je de link hier ook.

Copyright © 2020 Shinrin Yoku Academy