Cirkel van het leven

‘Je ziel kent de weg naar je bestemming. Alleen je ziel weet wat je toekomst is, vandaar dat je de indirecte, ´vage´ kant van jezelf kunt vertrouwen. Als je dat doet, neemt je ziel je mee op de weg die je moet gaan, maar bovenal leert ze je de reis in een rustig en aangenaam tempo te maken´.

– John O’Donohue –

Uit zijn boek Anam Cara: A Book of Celtic Wisdom


In deze splinternieuwe, individuele reis begeleidt Natascha Boudewijn je naar het bos, waar je stil kunt worden, zodat je de zachte stem van je intuïtie weer gaat horen en je je de weg herinnert naar jouw bestemming hier op Aarde. Je onderneemt deze transformerende reis met het oeroude jaarwiel van de 8 Keltische jaarfeesten als kompas.


Voor wie is dit jaar bedoeld?

Dit jaar leidt je niet op tot Gids Shinrin Yoku en je ontvangt ook geen certificaat. Dat is niet waar jij naar op zoek bent. Het gaat jou vooral om jouw eigen, persoonlijke reis. Jouw proces van transformatie, waarbij je meer zicht wilt krijgen op waarom jouw ziel naar Aarde kwam. Een reis die jij het liefst live wilt maken, in en vooral met het bos en alles wat daar leeft, onder liefdevolle, zachte en veilige begeleiding. Niet in een groep, maar op individuele basis, zodat je alle ruimte krijgt voor jouw proces.

Je staat open voor alles wat zich op deze magische reis wil aandienen en je bent écht bereid (en dus in staat!) om voldoende tijd en ruimte vrij te maken voor jezelf. Niet alleen voor de sessies in het bos, maar juist ook in het dagelijkse leven tussen de sessies door.

Belangrijk

 • Zowel (oud)deelnemers van de Academy als nieuwe geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen aan dit jaar.
 • Omdat we in dit jaar werken met innerlijke reizen, geleide visualisaties, ceremonies en rituelen, ontraden we diegenen die lijden aan psychoses om deel te nemen.

Wat biedt Cirkel van het leven?

Cirkel van het leven neemt je op het ritme van de 8 Keltische jaarfeesten mee de cyclische tijdsbeleving in, waar geen begin en geen einde bestaat. Dit jaar is een verrassende blend van elementen uit het Verdiepingsjaar en onze Bostherapie, met een snufje Forest Whispers en de nieuwe inzichten die het bos – en alles wat daar leeft – Natascha Boudewijn ten tijde van de coronapandemie bracht.

We maken gebruik van technieken uit shinrin-yoku, het Westers sjamanisme, regressie- en reïncarnatietherapie en systemisch werk. De 8 Keltische jaarfeesten bieden je een oud en vertrouwd ritme dat de rest van je leven bij je zal blijven.

Deze individuele reis in en met het bos gaat over het terugvinden van de weg naar jouw bestemming op Aarde. Dat doen we door:

 • je tempo te verlagen, stil te worden en letterlijk afstand te nemen van je dagelijkse leven
 • zelf te ervaren en jezelf te ervaren
 • de zachte stem van je intuïtie weer te gaan horen, geholpen door het bos en alles wat daar leeft – zichtbaar en onzichtbaar
 • je aan te sluiten op het Grote Levensritme, van seizoenen, maanden en dagen
 • het nog beter leren kennen van jezelf en het onvoorwaardelijk houden van jezelf:
  • het ontdekken van je primaire levensthema, dat tevens het prachtige en unieke cadeau is dat jouw ziel hier op Aarde wil brengen – jouw schitterende licht
  • het (beter) leren kennen van jouw spirituele gidsen tijdens deze Aardse reis (oa lichaam, krachtdieren, krachtboom/planten, innerlijk kind, oudere zelf)
  • het herkennen van de kwaliteiten van de elementen en windrichtingen in jezelf
  • het her-inneren van oude tools, zoals het levenswiel en jouw zielskwaliteiten, waarmee je jezelf in het dagelijkse leven liefdevoller kunt begeleiden
 • het ontdekken van het dagelijkse leven als leraar

Samenwerking met plantengidsen
Je proces wordt tijdens de bijeenkomsten gevoed door ceremonies en rituelen waarin onze inheemse bomen en planten een belangrijke rol spelen. Natascha bereidt een aantal keren een persoonlijke infusie (thee) van ingrediënten uit het bos die jouw proces op zielsniveau ondersteunen. Je ontvangt bovendien een speciaal op jou afgestemde melange van verschillende boselixers (Forest Essences), die je tijdens de eerste maanden van je reis als een liefdevolle gids zullen begeleiden.

Geleide visualisaties
Tijdens dit jaar werken we met geleide visualisaties en ondernemen we een trance- of innerlijke reis, waarbij je leert te reizen buiten tijd en ruimte. We maken gebruik van technieken uit het (Westers) sjamanisme en methoden als autogene training en creatieve visualisatie. We werken met jouw verbeeldingsvermogen en fantasie, omdat je daarmee op plaatsen in jezelf kunt komen waar je ratio vaak geen toegang toe heeft.

Het dagelijkse leven als leraar
Na afloop van elke bijeenkomst ontvang je Inspiratie voor thuis, waarmee je in de tussenliggende periodes kunt oefenen; het dagelijkse leven is daarbij je leraar. Natuurlijk kun je ook tussendoor terecht met vragen als je daar behoefte aan hebt.

Boeken
Je ontvangt een boek naar keuze van Natascha Boudewijn: Het kleine shinrin-yoku boek over de kunst van bosbaden of Leef met het seizoen over de 8 Keltische jaarfeesten. Er is geen literatuurlijst, omdat je de aanbevelingen voor boeken gedurende het jaar op maat ontvangt, aangepast aan jouw persoonlijke proces.


Locaties

Locaties spelen een belangrijke rol omdat we bewust contact zoeken met de Spirit van de natuurgebieden en er ook mee samenwerken. We zijn te gast op twee verschillende, prachtige locaties, die we met aandacht hebben uitgekozen:

 • een eeuwenoud landgoed in Wassenaar;
 • een beschermd en ongerept gebied in de duinen van Wassenaar.

De exacte locaties ontvang je samen met de praktische informatie steeds het weekend voor de lesdag.

Bereikbaarheid
Het landgoed in Wassenaar is per OV prima bereikbaar. Het duingebied in Wassenaar is ook per OV bereikbaar, hoewel je vanwege de busverbinding wel langer onderweg bent en het dan te voet nog circa 15 minuten naar de plek is waar we elkaar treffen.


Praktische zaken
 • De sessies duren steeds 4 uur en vinden ’s morgens plaats, van 9.30 tot circa 13.30 uur. Eén bijeenkomst zal circa 6 uur duren, van 10.00 tot circa 16.00 uur.
 • Er is 1 plaats op de dinsdag en er zijn 3 plaatsen op de woensdag beschikbaar.
 • Je volgt dit jaar op individuele basis, dus niet in een groep. Daardoor krijgt jouw proces alle ruimte en aandacht.
 • We werken buiten, in het bos dan wel de duinen. Het hele jaar door. De bijeenkomsten gaan alleen bij noodweer niet door (zie ook de Algemene Voorwaarden hieronder). 
 • Zorg voor goede en warme outdoorkleding, waaronder stevige schoenen of -laarzen en een rugzak/tas en plaid/deken/handdoek.
 • De bijeenkomsten in de ochtend zijn zonder lunch, wel een aantal keer een persoonlijke infusie (thee) van ingrediënten uit het bos die jouw proces op zielsniveau ondersteunen. De langere bijeenkomst van 6 uur is inclusief vegan lunch.
 • Het definitieve programma van je reis ontvang je enkele weken voor aanvang van het jaar.

Jouw begeleider

Op deze reis word je begeleid door Natascha Boudewijn. Zij is een ervaren en gecertificeerd natuurtherapeut en oprichter van de Shinrin Yoku Academy©. Natascha ontdekte de helende kracht van de natuur tijdens haar burn-out en werd onder andere in Portugal opgeleid door de ‘moeder van natuurcoaching’, Nanette Kant. Natascha heeft ruim 20 jaar relevante ervaring als coachend leidinggevende en consultant in zowel het bedrijfsleven als bij de overheid. Lees hier verder over haar achtergrond en hoe anderen haar begeleiding in het bos hebben ervaren.


Alles op een rij

 • 8 individuele sessies van in totaal ruim 34 uur, begeleid door Natascha Boudewijn – oprichter van de Academy, auteur, gecertificeerd natuurtherapeut en Gids Shinrin Yoku©
 • Werken volgens het ritme van de 8 Keltische jaarfeesten (+ thematiek)
 • 1 van Natascha’s inspirerende boeken naar keuze: Leef met het seizoen of ‘Het kleine shinrin-yoku boek
 • Familieopstelling in en met het bos, inclusief regressie naar kindertijd
 • Ceremonies en rituelen
 • Thematische bosbaden
 • Masterclass Het Levensritme en Mini-quest*)
 • Ontmoetingen met spirituele gidsen
 • Her-inneren zielskwaliteiten
 • Geleide visualisaties en trancereizen
 • Een aantal sessies een persoonlijke infusie van inheemse planten uit het bos
 • Een speciaal op jou afstemde melange van verschillende boselixers (Forest Essences)
 • 3 prachtige locaties: we werken buiten, in én met het bos en alles wat daar leeft
 • Oefenen in het dagelijkse leven
 • Ruimte voor vragen tussen de bijeenkomsten in.

*) Masterclass Het Levensritme
In de masterclass ´Het Levensritme´ staat het ritme van de natuur op alle niveaus centraal – van je eigen hartslag tot het ritme van een etmaal, een maand en een jaar. Je leert te werken met het levenswiel, waarin de windrichtingen, elementen, seizoenen, maanstanden, momenten van de dag en tekens van de dierenriem één begrijpelijk geheel vormen. Het vormt een levend kompas in je dagelijkse leven.

*) Mini-quest
Tijdens een Mini-quest in de ongerepte Hollandse duinen ont-dek je jouw primaire levensthema – én het prachtige en unieke cadeau dat jouw ziel hier op Aarde wil brengen. Je nodigt de elementen en windrichtingen uit om je te vergezellen en leert hoe je in een kleine openingsceremonie jouw eigen heilige cirkel in de natuur kunt maken.


Jouw investering

De prijs voor deze unieke individuele reis van een jaar bedraagt € 2.495,-*). Het is mogelijk om in twee termijnen te betalen**).

*) deze prijs geldt voor de editie 2022 – 2023 en is exclusief 21% btw voor zzp-ers en bedrijven. Betaal je als particulier? Dan is dit bedrag inclusief btw. 

**) Wie in termijnen wil betalen, betaalt de eerste termijn – de helft van het totaalbedrag – meteen bij aanmelding, om de plaats definitief te reserveren. De tweede termijn wordt in augustus in rekening gebracht, vlak voor de start van het programma in oktober. De administratiekosten voor gespreide betaling bedragen € 80,-.


Overzicht data editie 2022-2023
BijeenkomstPlaats 1Plaats 2Plaats 3Plaats 4
Woensdag WoensdagDinsdag Woensdag
GereserveerdGereserveerdGereserveerdGereserveerd
1. Mabon28 september 20225 oktober 202211 oktober 202219 oktober 2022
2. Samhain2 november 20229 november 202215 november 202223 november 2022
3. Yule/Midwinter14 december 20224 januari 202310 januari 202318 januari 2023
4. Imbolc1 februari 20238 februari 202314 februari 202322 februari 2023
5. Ostara8 maart 202315 maart 202321 maart 202329 maart 2023
6. Beltane26 april 202310 mei 202323 mei 202331 mei 2023
7. Litha/Midzomer14 juni 202321 juni 202327 juni 20235 juli 2023
8. Lammas9 augustus 202316 augustus 202322 augustus 202330 augustus 2023

Schoolvakanties
Wij proberen altijd zoveel als mogelijk rekening te houden met schoolvakanties. Echter: de bijeenkomsten mogen ook niet te ver afwijken van de data van de Keltische jaarfeesten. Dat betekent dat het helaas niet lukt om alle sessies buiten de (Nederlandse) schoolvakanties dan wel feestdagen te plannen.


Vragen?

Heb je vragen of wil je iets met ons overleggen? Neem contact op via het emailadres onderaan deze site. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.


Aanmelden Cirkel van het leven

Er zijn geen plaatsen meer vrij voor de komende editie van Cirkel van het leven. Heb je interesse om aan een volgende editie deel te nemen? Meld je dan hieronder aan, dan houden we je op de hoogte!

 • Geef hierboven in een paar zinnen aan waarom je deel zou willen nemen aan deze individuele reis.

Copyright © 2023 Shinrin Yoku Academy · Theme by 17th Avenue